Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/VLADA REPUBLIKE SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC/MUP Srbije

Funkcionerska kampanja predstavnika vlasti, inače zabranjena zakonom, u prethodnim danima je doživela svoju kulminaciju. Nesposredno pred lokalne izbore, za nepunih mesec dana, u Kosjeriću i Zaječaru je zbirno boravilo 20 najviših državnih funkcionera, najavljujući nova ulaganja i projekte u tim mestima. I svi su tu bili "slučajno", baš pred izbore u baš ta dva grada. Istovremeno, nekako ni sasvim slučajno, nisu stigli do Preševa gde se istog dana održavaju izbori.

Pročitajte još...

Zaječar, grad u kojem naprednjaci drže vlast, u kratkom vremenskom periodu je obišlo ukupno devetoro najviših državnih funkcionera. Među njima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, kao i sledeći ministri: Darija Kisić Tepavčević, Aleksandar Vulin, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, Branko Ružić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Zaječaru 22. marta, a prilikom obrazlaganja razloga svoje posete, on je kazao “da u Zaječar nije ni ulazio i govorio o lokalnim izborima i slao bilo kakve predizborne poruke”, iako bi, kako je naveo, voleo da SNS ostvari bolji rezultat u Zaječaru nego prošli put.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Međutim, na osnovu onoga što se dešavalo u Kosjeriću i Zaječaru poslednjih mesec dana, jasno je da svaka poseta predstavnika vlasti ovim gradovima isključivo ima veze sa predstojećim izborima koji se održavaju 28. marta.

Dva dana posle Vučića, Zaječar je obišla i premijerka Ana Brnabić, koja je takođe negirala da je u zabranjenoj funkcionerskoj kampanji.

“Da sam došla prvi put u Zaječar kao predsednica Vlade, onda biste mogli da me optužite za funkcionersku kampanju, ali s obzirom na to da mi je ovo četvrti put, verujem da ne možete”, rekla je premijerka portalu Glas Zaječara. Ono što je činjenica jeste da je premijerka bila u Zaječaru svaki put pred izbore – i u junu 2020. i u februaru 2018.

Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Na najezdu državnih funkcionera, građani Zaječara su se, bar se tako čini, uveliko navikli. Stoga i ne iznenađuje što se Zaječarci u šaljivom tonu se osvrću na ovu pojavu, navodeći da moraju da paze kuda hodaju kako se ne bi sapeli o nekog ministra.

Ista priča i u Kosjeriću

Ni malo drugačija situacije nije ni u Kosjeriću, gde je ukupno u poslednjih mesec dana boravilo njih 11 iz državnog vrha. U ovoj maloj opštini zapadne Srbije, prethodnih mesec dana su se sjatili svi, izuzev predsednika Vučića.

Danas je u poseti ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, a pre nje u ovom mestu su bili i sledeći ministri: Marija Obradović, Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Aleksandar Vulin, Branislav Nedimović, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Tomislav Momirović i predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić.

Premijerka Ana Brnabić, tokom boravka u Kosjeriću, obišla je proizvodini pogon fabrike ITN, a zatim se srela sa predstavnicima lokalne samouprave koji se bore za novi mandat u ovom mestu.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Tri dana kasnije, u Kosjeriću je boravio i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je sa predstavnicima vlasti razgovarao o merama koje je neophodno preduzeti kako bi se smanjile posledice od elementarnih nepogoda.

Reklo bi se – ozbiljna tema o kojoj je neophodno razgovarati, posebno jer je Kosjerić mesto koje često strada od poplava. Međutim, senku na brigu ministra Vulina baca činjenica da je poseta realizovana deset dana pred održavanje izbora.

Preševo zaboravljeno

Interesantno, da čitavo vreme, od kad je počela izborna kampanja za lokalne izbore, nijedan visoki funkcioner vlasti nije obišao Preševo, grad u kojem se, takođe, održavaju izbori.

Transparentnost: Vlada u funkcionerskoj kampanji

O tome koliko je funkcionerska kampanja postala učestala u prethodnih mesec dana, pokazuju i podaci koje je izneo Transparentnost Srbija, navodeći da je svega 22 funkcionera u prethodne četiri godine posetilo ove gradove.

“To znači da je, počev od 27. februara, kad je zabeležena prva ministarska poseta tokom tekuće izborne kampanje, do danas, učestalost aktivnosti članova Vlade, koje se obavljaju baš u Zaječaru i Kosjeriću bila čak 37,6 puta veća nego u doba van kampanje”, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da je tako drastična razlika, uz činjenicu da su se “kroz te aktivnosti promovisali i čelnici lokalnih samouprava koji se na tim izborima bore za obnovu mandata”, na najbolji način dokazuje da je samo prividno reč o “obavljanju redovnih aktivnosti”, a u stvari o funkcionerskoj kampanji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar