Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; TANJUG/ FOTO ZOOMU/ ZORAN DJUROVIC;TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Kako se bliži datum održavanja lokalnih izbora u Kosjeriću i Zaječaru, funkiconerska kampanja predstavnika vlasti postaje sve intezivnija. Posete predsednika, premijerke i ministara ovim mestima bi, da su drugačije okolnosti, ukazivale na njihovu privrženost decentralizaciji i ravnomernom razvoju Srbije. Međutim, imajući u vidu da će Zaječarci i Kosjerc za šest dana odlučivati ko će biti na čelu pomenutih lokalnih samouprava, ovo je samo još jedan dokaz da je za SNS najvažnije da po svaku cenu održi vlast u svakom gradu, opštini i mesnoj zajednici.

Predsednik države ali i SNS Aleksandar Vučić negirao je da njegov današnji dolazak u Zaječar ima veze sa lokalnim izborima, te da on zapravo nije u inače zabranjenoj funkcionerskoj kampanji.

Međutim, na osnovu onoga što se dešavalo u Kosjeriću i Zaječaru poslednje dve nedelje, jasno je da svaka poseta predstavnika vlasti ovim gradovima isključivo ima veze sa predstojećim izborima koji se održavaju 28. marta.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Iako je njihova obaveza da zastupaju sve građane, bilo da su oni simpatizeri režima ili opoziciono nastrojeni, republički funkcioneri su u prethodnom periodu još jednom demonstrirali da su im partijski interesi ipak iznad državnih, zloupotrebljavajući svoje funkcije i resurse koji su im dati na raspolaganje kao nosicioma najviših funkcija u zemlji.

Kao jedan od nosilaca funkcionerske kampanje i čovek bez čijeg imena nije moguće sastaviti nijednu listu Srpske napredne stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je danas u posetu Zaječaru, gde je najpre obišao radove na rekonstrukciji puta Zaječar – Knjaževac, petlje Selačka na deonici Vratarnica – Knjaževac, radove na petlji Salaš ka Negotinu, a zatim i završne radove na putu za industrijsku zonu kod Zaječara.

Obilazak radova paravan za funkcionersku kampanju

Tako su radovi na gradskim i međugradskim trasama, iako od velike važnosti za ovaj deo Srbije, postali paravan za funkcionersku kampanju na najvišem nivou.

Ako uzmemo u obzir značaj puteva koji se grade oko Zaječara, obilazak radova na istim bi u krajnjem slučaju mogao da bude posao predstavnika lokalne vlasti, ali pošto su izbori na pomolu – tu je predsednik.

Premijerka otvorila sezonu funkcionerske kampanje u Kosjeriću

Kako se ništa ne bi prepustilo slučaju, šest dana pred izbore u Kosjeriću je najavljena i poseta Marije Obradović, ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Sedam dana ranije, ovu opštinu posetila je i premijerka Ana Brnabić, koja je obišla proizvodini pogon fabrike ITN, a zatim se srela sa predstavnicima lokalne samouprave koji se bore za novi mandat u ovom mestu.

Tri dana kasnije, u Kosjeriću je boravio i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je sa predstavnicima vlasti razgovarao o merama koje je neophodno preduzeti kako bi se smanjile posledice od elementarnih nepogoda.

Foto:MUP Srbije

Reklo bi se – ozbiljna tema o kojoj je neophodno razgovarati, posebno jer je Kosjerić mesto koje često strada od poplava. Međutim, senku na brigu ministra Vulina baca činjenica da je poseta realizovana deset dana pred održavanje izbora.

Vulin posetio i Zaječar

Pre dolaska u Kosjerić, ministar policije je posetio i prostorije Policijske uprave u Zaječaru i najavio vraćanje pozornika na ulice u celoj Srbiji pa tako i u tom gradu.

Odmah posle njega, 11. marta lepe vesti Zaječarcima došao je da prenese i ministar finansija Siniša Mali. Najavio je dodatno izdvajanje novca za Zaječar i stavljanje grada na spisak važnih projekata.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Neizostavna je bila i šetnja ministra Malog sa gradonačelnikom Ničićem i obilazak radova na saobraćajnicama.

Podsetimo, prvi je 27. februara u Zajačar otišao ministar građevinarstva Tomislav Momirović. On je tom prilikom Najavio je završetak radova na pruzi Zaječar – Niš i sve to zajedno sa svojim stranačkim kolegom gradonačelnikom Boškom Ničićem.

U pokušaju da negira da njegov dolazak ima veze sa izborima u tom gradu, Momirović je novinarima tom prilikom objašnjavao kako je ta poseta planirana dva meseca unapred.

Programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov za Nova.rs rekao je da je definitivno reč o funkcionerskoj kampanji.

„Svi ovi događaji što se zakona tiče nisu funkcionerska kampanja ali definitivno jesu iz perspektive prakse. Jer kako se drugačije može tumačiti to da predsednica Vlade baš sada, baš u finišu kampanje obilazi grad u kome se održavaju izbori krajem marta. Tako da definitivno jeste funkcionerska kampanja“, naveo je Nedeljkov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare