Dragan Đilas i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Zoran Lončarević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je stranka Dragana Đilasa 2006. godine dala dozvolu za istraživanje i ekspolataciju litijuma, a da sada, kako navodi, reaguje drugačije kad vidi da to može "da ga vrati u igru". Najmoćniji član SNS se osvrnuo i na sukob svojim partijskih kolega Aleksandra Šapića i Gorana Vesića, navodeći da će se o tome govoriti na organima stranke.

Vučić je najpre rekao da se ostvarilo sve ono što je „opisao i napisao“ na kineskoj tabli u petak, oko kampanje i napada koji će uslediti, jer su kao po komandi to uradili, „od A do Š“ iz Sarajeva, Zagreba, Podgorice i Prištine.

„Kada ne možete da se pohvalite ekonomijom, onda morate da se bavite takvom kampanjom. Nemam problem sa tim da budem gromobran za sve vrste udara na našu zemlju, da ja budem kriv, ako im je tako lakše“, rekao je Vučić novinarima posle uručenja ordena žandarmu Milošu Jevremoviću.

PROČITAJTE JOŠ....

On je podsetio kako 2,5 godine sluša priče kako će Srbija negde da zapodene neki rat, i da se pokazuje da su to laži.

Vučić je, na pitanje o izjavi lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa oko litijuma, odgovorio da je Đilasova stranka 2006. godine kompaniji Rio Tinto dala dozvolu za istraživanje i eksploataciju, a sada reaguje drugačije, kad mu se učini da to može da ga „vrati u igru“.

On je naveo i da je prvi na listi Đilasove stranke u Loznici za 717.000 evra prodao imovinu Rio Tintu, i sad se „drže pridike“.

Projekat Jadar je, smatra Vučić, velika prilika za Loznicu i Srbiju, i jednog dana će ljudi biti zahvalni zbog toga.

„Pokušaćemo da napravimo najbolje moguće stvari, ali za mene je najvažnije da obezbedimo životnu sredinu. Mi verujemo da podzemni rudnik ne bi ugrozio ništa i nikoga, ali hoćemo da dobijemo garantije iz Evropske unije da životna sredina i ekologija budu sačuvani“, rekao je on.

Vučić je naglasio da otvaranja rudnika neće biti za četiri godine i da će se svakog dana proveravati kakve će biti posledice po životnu sredinu, i da, ako je ona ugrožena, projekta neće biti.

Vučić je televiziji N1, na pitanje o poređenju atentata na Donalda Trampa i ugrožavanja njegove bezbednosti, rekao da jasna razlika postoji, a da je ta televizija pravila grešku, kao i da ih do sada nije tužio ni progonio zbog raznih stvari izgovorenih na njegov račun, nego je samo ukazivao na to.

„Kada neko u programu vašem meni opsuje majku, ne možete da kažete da je to sloboda izražavanja. Nije normalno da kada neko kaže da bi mu decu tuširao uranijumom, kažete da je taj ugrožen, zato što sam rekao da to nije lepo. Što se mene tiče, nikakve sankcije niste trpeli do sada, niti ćete. Moj je savet da imate uravnoteženiji pristup i malo veće poštovanje“, istakao je on.

Vučić nije želeo da komentariše sukob između funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića i Gorana Vesića, objašnjavajući da je to unutarpartijsko pitanje, o kojem se govori na stranačkim organima i forumima, koji će o tome doneti svoj stav.

On je dodao da je, prema najnovijim istraživanjima, rejting stranke na današnji dan 51 odsto, „što nikad nije bilo u istoriji“, ali i da je činjenica da su građani mnogo ljuti na neke funkcionere naprednjaka i socijalista.

Vučić je najavio da će za najkasnije desetak dana biiti označen zvanični početak proizvodnje električnih automobila u Kragujevcu, što je velika vest za srpsku privredu i svakog građanina, a u tom periodu biće i otvaranje niškog aerodroma i polaganje kamena temeljca za fabriku Ariston u tom gradu.

On je rekao i da u sredu putuje u London, na sastanak Evropske političke zajednice, gde će imati niz bilateralnih sastanaka.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare