Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Borko Stefanović, rekao je za naš portal da su događaji na relaciji Srbija- Crna Gora igre dve elite, koje se prelamaju preko leđa građana obe zemlje. Stefanović je naglasio da je ambasodor Božović bio nepažljiv prilikom davanja izjave, a da su potezi nakon toga bili prenagljeni.

Stefanović je za Nova.rs  kazao da je proglašavanje nekog personom non grata u diplomatski krugovima u skladu sa Bečkom konvencijom, ali da se za ovaj korak treba odlučiti kada je u pitanju neko drastično kršenje diplomatskog protokola.

„Koristi se eventualno kada se zadire duboko u nacionalni interes zemlje domaćina, kada je u pitanju neka uvreda ili slično. Svakako da je odlazeća crnogorska vlada iskoristila da nepažljivog i ne baš stručnog ambasodora i njegove izjave o tumačenju istorije sankcioniše, a naše vlasti su iskoristile reciprocitet, pa ambasadora Tarzana Miloševića proglasili personom non grata. Suštinski, takvi potezi se rade samo kada se duboko narušava nacionalni interes“, rekao je Stefanović.

Nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova je dalje dodao, da je naša vlada svaka vrata u regionu zatvorila „čeličnom kapijom“, osim prema Budimpešti.

„Nije bilo najbolje rešenje poslati ambasadora Božovića tamo, ali ova vlast i ne zna bolje. Ali, on je svakako morao da vodi računa o svojim izjavama i da im ne da povoda da učine nešto slično. Mi smo crnogorskog ambasadora proterali kada je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i to je bio akt narušavanja suvereniteta, a Crnogorci nisu proterali našeg ambasadora. Ovo se svelo na jednu izjavu koja je koloritnog tipa. Mislim da nije trebalo žuriti sa ovakvim potezima“, rekao je Stefanović i dodao da se slična stvar desila Vladu Georgievu.

vladimir bozovic
Vladimir Božović Foto: E-Stock_petar_jovanovic

Upitan kako ocenjuje da se će se dalje održavati odnosi Srbije i Crne Gore, Stefanović je bio jasan:

„Neće brzo do promena. Crnogorska vlada je ipak oročena i ona će gledati da se primarno bavi razmontiranjem režima Mila Đukanovića, a sa druge strane do otopljavanja odnosa će doći tek demokratizacijom Srbije. Ta klika ne zna drugačije, ona samo štiti svoje interese“, zaključio je Stefanović.

Podsetimo, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

„Juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Ubrzo nakon što je Božović proglašen personom non grata, ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je saopštenje po kojem ambasador Tarzan Milošević mora da napusti Srbiju u roku od 72 sata.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

„Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije“, navedeno je u noti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar