Kreni-Promeni Savo Manojlović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Višu sud u Beogradu oborio je listu Kreni-Promeni za opštinu Vračar zbog manje validnih potpisa nego što je zakonom propisano, saznaje "Vreme".

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom se poništava rešenje Izborne komisije Vračar o proglašenju izborne liste broj 9 „Dr Savo Manojlovic – I ja sam Vračar – Kreni- Promeni“ za izbore za odbornike Skupštine opštine Vračar, piše Vreme.

Žalbu na rešenje izborne komisije podneo je Vladimir Tupanjac, advokat nevladine organizacije CRTA, koji je ukazao da je izborna lista Sava Manojlovica imala validnih 370 potpisa za predaju liste u opštini gde je za to neophodno 600 potpisa.

Broj upisanih birača na opštini Vračar na dan 23. april 2024. godine iznosi 63.673 birača.

Odredbom člana 43. stav 1. tacka 4. Zakona o lokalnim izborima propisano je da je za proglašenje izborne liste potrebno da je svojim potpisom podrži najmanje 600 birača u jedinici lokalne samouprave koja na dan raspisivanja izbora ima najviše 70.000 upisanih birača.

Ništa bez Vračara

Ista lista prethodno je oborena od strane Izborne komisije Gradske opštine Vračar jer je prekršeno pravilo o rodnoj ravnopravnosti.

„Izborna lista ‘I ja sam Vračar – Kreni Promeni’ oborena je jer smo prekršili pravilo o rodnoj ravnopravnosti. Imali smo veći broj žena i nije ispoštovano manjinsko pravo muškaraca“, saopštili su na društvenoj mreži Iks iz pokreta „Kreni-Promeni“ nakon odluke Izborne komisije Gradske opštine Vračar da obori ovu izbornu listu.

Tada su dodali da kandidat za gradonačelnika Savo Manojlović preuzima odgovornost celog tima koji je radio na sastavljanju listi, ali i da neće izlaziti na lokalne izbore ukoliko se ne proglasi vračarska lista.

Nakon nekoliko neizvesnih dana, pokret Kreni-promeni odlučio je da ipak izlazi na beogradske izbore 2. juna, jer je vlast ispunila uslove iz njihovog ultimatuma i proglasila njihovu listu u opštini Vračar.

***

BONUS VIDEO – GOST: Lider pokreta Kreni-promeni i kandidat za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare