Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, u video obraćanja Srbima na srpskom jeziku, da se vodi lažna kampanja protiv odluka kosovske Centralne banke, zbog očuvanja uspostavljenih puteva pranja novca i finansiranja terorizma slanjem keša u džakovima preko granice.

On je istakao da ti džakovi od 1. februara ne mogu da uđu na Kosovo i da se time, kako je rekao, „štite građani od pretnji organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca“, prenosi KoSSev.

Tvrdi i da je laž da se uredbom zabranjuje Beogradu da finansijski pomaže Srbe na Kosovu i da je CBK ponudila Narodnoj banci Srbije olakšce prilikom konvertovanja dinara u evro.

„Beograd može da uplati novac građanima na račune koje već imaju na Kosovu, preko kojih primaju penzije i socijalnu pomoć“, rekao je Kurti, a građanima koji nemaju račune, savetovao je da ih otvore.

„U poslednje tri godine dali smo sve od sebe da se suptotstavimo kriminalu mudrim političkim koracima s ciljem da se uspostavi vladavina zakona. Podigli smo našu državu na viši nivo demokratije, koja podrazumeva poštovanje ljudskih i građanskih prava“, kazao je Kurti, hvaleći se izveštajima međunarodnih organizacija.

Kosovski premijer je naglasio da se uredbom Centralne banke ne zabranjuje Srbiji da finansijski pomaže Srbima na Kosovu.

„Bilo kakvo sugerisanje suprotnog je lažna propaganda, čiji je cilj stvaranje tenzija na etničkoj osnovi“, kazao je Kurti.

Tvrdi da se pravilnikom Centralne Banke obezbeđuje legalnost i transparentnost novca koji ulazi na Kosovo, a da se građani štite od pretnji organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca.

Kurti je naveo da penzije Kosova prima više od 33.000 pripadnika srpske zajednice, socijalnu pomoć 2.205 porodica, 4.244 porodica dečje dodatke i 1.372 porodice pomoć porodiljama i majkama sa decom, a sva ta davanja se uplaćuju na račune korisnika u evrima.

***

BONUS VIDEO – Rat plakatima na Kosovu: Ukidanje dinara ogolilo duboke podele u srpskoj zajednici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare