Inicijativa Ne davimo Beograd, Srce Grada i bivši gradonačelnik Nebojša Zelenović, organizovali su okrugli sto "Rasprava o budžetu nova manipulacija gradske vlasti Beograda", na kojoj je zaključeno da je to što je Beograđanima uz račune Infostana dostavljen poziv da učestvuju u raspravi o budžetu grada, besraman promocija vladajuće stranke i manipulacija građanima.

Na okruglom stolu su govorili Biljana Đorđević i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, Đorđe Miketić predstavnik udruŽenja „Srce grada“ i bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Tema je bila to što je gradska vlast na čelu sa zamenoikom gradonačelnika Goranom Vesićem uputila građanima Beograda poziv da učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za predstojeću godinu.

„Uz račune Infostana, građani i građanke dobili su letak sa besramnom promocijom vladajuće stranke i pozivom da dostave svoje predloge, šta bi trebalo da se nađe u budžetu. Učesnici smatraju da režim Srpske napredne stranke pokušava da manipuliše mehanizmima uključivanja građana u donošenje odluka i da njih napravi alate za sopstvenu promociju“, zaključeno je na ovom okruglom stolu.

Biljana Đorđević je govorila o istorijatu i dobrim praksama participacije građana, kao i modelima koji su poznati u svetu i time napravila paralelu sa ovim lažiranjem procesa građanskog odlučivanja koju gradska uprava pokušava da sprovede.

Đorđe Miketić Foto:FoNet/MC

Đorđe Miketić je pozdravio ideju uvođenja participativnog odlučivanja, jer to je nešto za šta su se oni zalagali u svojoj kampanji, ali svakako ne na ovaj način. Naveo je da se građani
moraju uključiti već u prvoj (idejnoj) fazi planiranja projekata a ne na samom kraju, u pukom glasanju na već osmišljene skupe projekte koji služe izvlačenju novca iz budžeta i najčesće
nisu u interesu građana.

Nebojša Zelenović je objasnio kako je on, kao gradonačelnik Šapca, još od 2015te godine uveo ovu praksu u opštini gde su građani sami predlagali projekte i odlučivali čak i do 20 odsto
budžeta.

„Ovo je imalo za posledicu da građani sve više veruju institucijama i da se oni zaista i pitaju kako će njihov grad i opština izgledati“, rekao je Zelenović.

Dobrica Veselinović Foto:FoNet/MC

Dobrica Veselinović je na kraju završio konferenciju najavom da će o detaljnoj analizi predloženog budžeta još biti reči, ali da svakako ovaj vid lažnog odllučivanja o unapred
prirpemljenim projektima nije nešto što je u interesu građana, jer građani se zaista moraju uključiti u donošenje odluka koje se tiču sopstvenog okruženja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare