Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel obraćaju se novinarima nakon bilateralnog sastanka.

Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će i kada Angela Merkel ne bude kancelarka na isti način da govore o tome šta je uradila za Srbiju i dodao da kod nas zahvalnost nemačkoj kancelarki ne traje kratko.

„Želim da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost kancelarki Nemačke što je u našoj zemlji. To je za nas velika čast. Imali smo konkretne razgovore“, rekao je Vučić.

Na sastanku su govorili o regionalnim pitanjima, evropskom putu Srbije, dijalogu sa Prištinom u Briselu.

Angela Merkel, Aleksandar Vucic Foto: AP Photo/Marko Drobnjakovic

„Rekao sam kancelarki da je Srbija posvećena dijalogu i da Srbija smatra da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da ćemo uvek biti ovoreni da do kompromisnog rešenja dođemo“, rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo razgovora i o usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politike EU i Vučić je naveo da je poslednjih četiri meseca postignuta usklađenost sa 46 na 62,5 odsto sa deklaracijama EU.

„Razgovarali smo i na konkretnim rezultatima Berlinskog procesa. Ovih dana imaćemo priliku da vidimo ono što je najkonkretnije moguće nasleđe rada Angele Merkel“, rekao je Vučić.

„Uvek ste dobrodošli. Ovo je, uvažena kancelarko, Vaša druga kuća“, poručio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/ nr

Nemačka kancelarka se zahvalila na gostoprimstvu sa kojom je primljena u Beogradu i dodala da su odnosi Srbije i Nemačke, odnosi punog poverenja.

„Drago mi je što sam opet mogla da dođem u Srbiju i kroz godine zajedničke saradnje smo došli do odnosa punog poverenja. Postigli smo ceo niz rezultata bez obzira što predstoji još dugi put pred Srbijom i regionom. Naše dve države su međusobno blisko povezane. Imamo jako uspešnu priču iza nas“, rekla je Merkel.

„Upoznala sam predsednika kao osobu koja ne daje lažna obećanja, ohrabrujem vas da se ide dalje ka pravnoj državi, a ekonomski uspesi bi trebalo da budu podstrek i da je članstvo u EU neki cilj“, dodala je Merkel.

Merkel je dodala i da se moramo setiti osamdesete godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju.

Angela Merkel, Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/ nr

„Raduje me što mogu najaviti iznos od 500.000 za obnovu Srbije, i drago mi je što smo ratifikovali sporazume o memorijalima“ rekla je Angela Merkel.

Vučić je govorio o projektima koji su u regionu započeti zahvaljujući Merkel, ali i investicijama koje su iz Nemačke stigle u Srbiju.

Upitana o tome da li će Srbija priznati Kosovo, Merkelova je rekla da se pitanje mora rešiti, ali da nema smisla govoriti o kraju procesa dok se ne reše neka druga pitanja.

Angela Merkel, Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

„Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile na proces pristupanja EU“, rekla je Merkel.

Predsednik Srbije je rekao da je protiv zamrznutog konfilkta, ali dodao da rešenje mora biti kompromisno.

„Ne mislim da je zamrznuti konflikt rešenje. Ja mislim da je dobro da to rešava ova generacija i da ne ostavljamo to pitanje, ali to mora da bude kompromisno rešenje, a ne ono koje će biti ponižavajuće za Srbiju“, rekao je Vučić.

Merkelova je na to dodala da za konflikte treba imati razumevanja i da je ona za to da treba da se nađu putevi za rešenje istih.

Predsednik Srbije je na konferenciji rekao i da Angela Merkel politički autoritet koji hoće svi da čuju.

„Imam i pomalo strah kako će da se to posle odvija. Ko će iz Evrope da nas pozove i kaže da budemo odgovorniji i gradimo puteve umesto da se svađamo preko plota“, rekao je Vučić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel došla je do Palate Srbija, gde joj je priređen svečani doček, a pripadnici Vojske Srbije ispalili su nekoliko počasnih plotuna.

Angela Merkel, Aleksandar Vučić Foto: AP Photo/Marko Drobnjakovic

Gardisti su ispred Palate Srbija izveli himnu Srbije i Nemačke, a delegacija je ušla u zgradu. Ubrzo predsednik Vučić izašao je sa nemačkom kancelarkom Merkel na terasu Palate Srbija koja se nalazi nedaleko od Parka prijateljstva, gde su kratko razgovarali, a zatim su otišli u salu gde je u toku bilateralni sastanak.

Inače, nedaleko od Palate Srbija aktivisti Pokreta za preokret razvili su transparent na kojem je pisalo „Odlazite već jednom gospođo Merkel“.

Foto: Pokret za preokret

Prethodno je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, nemačku kancelarku je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pred njen dolazak rekao da „ima veliku tremu“.

Predsednik Srbije uručio je nemačkoj kancelarki buket cveća, a ispred aviona su bili postrojeni srpski gardisti.

Angela Merkel, Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Angela Merkel došla je u dvodnevnu posetu Srbiji, gde će se, pored predsednika Srbije, sastati i sa predstavnicima civilnog društva, a biće organizovana i radna večera.

Ranije je najavljeno da će Aleksandar Vučić pokloniti nemačkoj kancelarki pirotski ćilim i još jedan lični poklon, koji je iznenađenje.

Podsetimo, nemačka kancelarka se nalazi na oproštajnoj balkanskoj turneji, a nakon Beograda sutra ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom, zatim će imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

BONUS VIDEO: Utisak nedelje od 12. septembra 2021. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare