Foto: Pokret za preokret

Nedaleko od Palate Srbije aktivisti Pokreta za Preokret, zajedno sa liderom te političke organizacije Jankom Veselinovićem, nosili su transparent na kojem je na nemačkom bilo ispisano "Odlazite već jednom gospođo Merkel. Devet godina podržavate diktaturu u Srbiji".

Obezbeđenje je zbog dolaska nemačke kancelarke branilo aktivistima da priđu samoj Palati Srbije, pa se Janko Veselinović obratio okupljenima nedaleko od samog zdanja.

„Krivi ste jer podržavate režim koji je odustao od evro integracija. One su ostale samo na verbalnim obećanjima, a režim je učinio sve da nas udalji od Evropske unije. Podrška evropskim integracijama među građanima Srbije nikada nije bila manja. Krivi ste jer podržavate Aleksandra Vučića, koji je zatro demokratiju u Srbiji, koji pogazivši Ustav i zakone sprovodi samovolju“, rekao je Veselinović i dodao:

„Krivi ste gospođo Merkel jer je naša zemlja svrstana u neslobodne države sa hibridnim sistemom, u kojoj ne postoje slobodni izbori i u kojoj se zatire opoiciono i svako drugačije mišljenje. Gospođo Merkel, krivi ste jer ste nas ostavili iza žice koju je podigao vaš prijatelj Orban. U isto vreme, gospođo Merkel, Vi svojom podrškom ‘zalivate’ nedemokratske režime u EU i van nje.“

Veselinović je poručio da je Angela Merkel kriva što se u Srbiji radi za, kako je rekao, par šaka pirinča, jer se radni sat plaća 1,7 evra, a do toga je Srbiju „doveo režim koji je podržavala“.

„Naši najbolji mladi stručnjaci otišli su u Nemačku. Neki i preko sporazuma o transferu naših medicinskih radnika u vašu zemlju. Nama je ostalo da se pored toga borimo za demokratske vrednosti u Srbiji. Iako nas ostavljate u jednoj od najkorumpiranijih zemalja u Evropi i svetu. Nećemo odustati, uprkos bremenu koje nam ostavljate. Nadam se da ćete posetiti
slobodnu Srbiju, u kojoj će vaš prijatelj i njegovi pajtosi biti iza rešetaka“, zaključio je Veselinović.

Podsetimo, nemačka kancelarka danas je došla u dvodnevnu posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom oproštajne balkanske turneje. Nakon Beograda, Angela Merkel ide u Tiranu.

Bonus video – Angela Merkel stigla u Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare