Ana Brnabić Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić obratila se na konferecniji za medije da bi, kako je rekla, tačno i precizno objasnila šta se dešava u Skupštini Srbije. Ona je rekla da tokom vanrednog zasedanja po svemu sudeći neće biti vremena za raspravu o litijumu, ali da će se potruditi da to bude deo redovnog skupštinskog zasedanja. Opoziciju je optužila da opstruiše sednicu koju je tražila, a predlog njihovog zakona nazvala je blamantnim.

Kako protiče sednica Skupštine pratite u našem BLOGU UŽIVO.

„Važno mi je da se ovim putem i na ovaj način obratim  i precizno obajsnim zašto po svemu sudeći neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o predlogu  Zakona o rudarstvu koji je predložila opozicija“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je opozicija učinila sve u poslednjih šest dana da odugovlači sednicu, kako bi se završilo vreme za vanredno zasedanje.

Ana Brnabić Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja sam, da budem sasvim precizna, dobila predlog tog Zakona od strane narodnih poslanika opozicije – 10. septembra. Već 18. septembra sam organizovala kolegijum, kako bismo se dogovorili o načinu rada i kako možemo da krenemo da raspravljamo o ovom predlogu zakona. U istoriji parlamentarizma u Srbiji, pogledajte da li se ikada desilo da neko ovako brzo dobije reakciju na predlog“, rekla je Brnabić.

Ćuta drži transparent „LAŽE“

Ana Brnabić i Aleksandar Jovanović Ćuta, Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta ušao je u jednom trenutku na konferenciju Ane Brnabić držeći papir na kom piše: „Laže“.

Brnabić je rekla da neće nastaviti obraćanje sve dok je Jovanović tu.

Jovanović: Nije neki natpis, samo nastavite

Brnabić: Neću nastaviti dok se ne pomerite

Jovanović: Još malo samo

Brnabić: Vama je dakle prihvatljivo da ovo rade poslanici većine kada vi držite press konferenciju?

Jovanović: Ovo što priča je laž. Molim vas da prestanete da lažete narod

Ana Brnabić i Aleksandar Jovanović Ćuta, Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što se Ćuta povukao, Brnabić je konstatovala da narodni poslanici nisu stigli ni do 80. amandmana.

„Svaki sekund su iskoristili i više od toga. Slušali smo uobičajene floskule, niša o suštini. Sve vreme ovog sveta samo da bi nekako odložili razgovor o predlogu svog zakona kog se očigledno stide“, kaže Brnabić.

Dodala je da sednica bi imala kvorum, da su poslanici vladajuće partije želeli da opstruišu zasedanje.

Sednica o litijumu na redovnom zasedanju

„Danas je čak narodni poslanik Marijan Ristićević predložio da povuče sve svoje amandmane, ako to isto učini i opozicija, da bismo završili sednicu i prešli na litijum Rekli su ‘Ne’. Određene poslaničke grupe povukle su amandaman tek kada im je ostao jedan.

Brnabić je kazala da će se insistirati da se sednica ipak održi i da se predlog Zakona opozicije koji je nazvala „blamantan“ bude deo redovonog zasedanja.

Dodala je i da „jedva čeka da građani vide šta piše u Predlogu zakona“ i da će se potruditi da sednica bude što pre.

Opozicija tražila sednicu o litijumu

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zakazala je za danas u 14 časova sednicu Skupštine na kojoj je, na zahtev opozicije, trebalo da se raspravlja o litijumu.

Reč je o trećem vanrednom zasedanju Narodne skupštine koje je zakazano na zahtev 86 narodnih poslanika iz opozicije.

Kako su u petak saopštili poslanici opozicije, na kolegijumu parlamenta dogovoreno je da se posle aktuelne sednice o budžetu održi posebno zasedanje o predlogu zakona koji je potpisima podržalo 86 poslanika opozicije.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, predstavnici opozicije predložili su izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici, kako bi se sprečio dalji proces ekploatacije litijuma u Srbiji. Tim povodom, predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da jedva čeka sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o ovoj temi, i zapitala se zašto opozicija nije zahtevala i da Vučić dođe na sednicu parlamenta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare