Jedino objedinjena opozicija je kontrateža režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ona nije smela da "nasedne" i da se pocepa, istakao je večeras marketinški stručnjak Igor Avžner i dodao da podržava izlazak ujedinjene opozicije na izborima u Novom Sadu, dok u drugim mestima gde je ona razjedinjena nema ni logične, ni matematičke šanse da pobede Vučića. Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković rekao je kako se u diskusiji o bojkotu "sve vreme fokusira Beograd, kao da druga mesta ne postoje" i tom prilikom je istakao da se politički život širom naše zemlje "ne može 'beogradizovati'".

Borislav Novaković je podsetio da na predstojeće izbore izlazi „skoro dve trećine Srbije“, a da se diskusija o tome da li bojkotovati izbore ili ne svela samo na Beograd.

„Dileme su da li izaći u Beogradu ili ne, to je zaista katastrofa… Sve vreme se fokusira Beograd, kao da ne postoji ni Vojvodina, ni Niš, ni Čačak….“, rekao je Novaković u emisiji „Utisak nedelje“ na TV Nova i dodao kako se u priči o bojkotu postavlja elementarno pitanje da li će građani u svojim sredinama imati svoje predstavnike u lokalnim skupštinama ili ne.

On je istakao kako je „izuzetno važno“ šta će se dešavati širom Srbije i dodao da se ne može čitav politički život Srbije „beogradizovati“.

„Mislim da je pošteno reći da šansa postoji, da ona nije velika, ali mislim da jedino u sinergiji svih organizacija koje izlaze na izbore, uključujući ‘Kreni-promeni’, ima šanse da se ostvari dobar rezultat u Beogradu da se napravi situacija da on (Vučić) nema većinu“, odgovorio je Novaković na pitanje da li opozicija ima šanse da pobedi na predstojećim izborima.

Novaković je istakao da je pobeda moguća na lokalnim izborima u Novom Sadu, i „da se to vidi“ po rezultatima decembarskih izbora u tom gradu, gde su „stranke koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ i NADA, kao i Lige socijaldemokrata Vojvodine, imali oko 44 posto glasova“.

On je naveo kako se „dva meseca govori o uslovima i da se ne priča o realnim temama“.

Borislav Novaković, Utisak nedelje Foto:Nova

„Ne pričamo o realnom aspektu kampanje nego o političkom retrovizoru i tome da li postoje okolnosti za pobedu, (Zoran) Đinđić da je razmišljao na takav način nikad ne bi okupio DOS i Slobodan Milošević bi ostao na vlasti. Da biste pobedili morate da imate pobednički mentalitet i morate da krenete ofanzivno. Mi se sve vreme defanzivno bavimo uslovima pod kojima treba ili ne izaći na izbore i ta rasprava ubija svaki duh. Ja pokušavam da se izvučemo iz te teme i da krenemo ofanzivno“, poručio je Novaković.

„Pobeda ne može biti imperativ u svim sredinama, postoje sredine u kojima je to teško očekivati, ali u Novom Sadu mi igramo na pobedu. Za mene je pobeda u Nišu ako se u zbiru glasova opozicije u kumulativnom smislu ostvari pobeda“, dodao je on.

Upitan o slučajevima „fantomskih kandidata“ na listama opozicije, Novaković je rekao da su „greške postojale, ali da one nisu bile toliko kapitalne da bi proizvele brojne reakcije“.

„SNS je od toga hteo da pravi predstavu i da nam proguta vreme“, rekao je on i dodao da su u „kratkoj kampanji morali da se 15 dana bave proceduralnim stvarima“.

Pavlić: Apsolutne brojke SNS-a padaju iz godine u godinu

Da ima šanse da se osvoje ovi izbori iako nema uslova, saglasna je i izvršna direktorka „Kreni-promeni“ Marina Pavlić.

„Ukoliko odradimo ono što je do nas, postoji mogućnost da ostvarimo dobre rezultate“, rekla je Pavlić u „Utisku nedelje“ i dodala da je kampanja „takva da se sve vreme bavimo procesima, a ne onim što je budućnost, odnosno planom za Beograd“.

„Problem u Srbiji je što nikad ne znamo šta želimo, jer se toliko bavimo prošlošću i raskolima“, dodala je ona.

Pavlić je ocenila i da kada govorimo o rezultatu na lokalnim izborima „nisu svi lokali u Srbiji isti“.

Marina Pavlić, Utisak nedelje Foto:Nova

„Ja nisam obećala pobedu, ne možemo da obećamo pobedu koja ne zavisi samo od nas, već od svih ljudi koji žive… Ako nemamo ljude koji će izaći na izbore, onda ne možemo da očekujemo da ćemo pobediti“, kazala je još ona na pitanje jednog od gostiju da li bi podnela ostavku i prestala da se bavi politikom ako ne pobede u Beogradu.

Ona je istakla i da „apsolutne brojke SNS-a padaju iz godine u godinu“.

Tako su SNS i njihovi partneri imali 2018. godine 509.000 birača, dok su na izborima u decembru 2023. imali 355.000.

Govoreći o obaranju opozicionih lista, Pavlić je istakla da „nije slučajno da su na Vračaru obarali sve opozicione liste“.

Avžner: Da je opozicija ostala jedinstvena onda bi međunarodni pritisak bio veći

Igor Avžner, marketinški stručnjak, ocenio je u „Utisku nedelje“ kako je objedinjena opozicija kontrateža Vučićevom režimu.

„Ja sam potpuno razočaran na prvom mestu zato što je Vučić postigao ono što opozicija nije smela da uradi, a to je da nasedne i da se pocepa“, istakao je on.

„Zato podržavam ovo što se dešava u Novom Sadu i podržavam izlazak ujedinjene opozicije. Na svim drugim mestima gde je opozicija razjedinjena, oni nemaju ni logički ni matematički šanse da mogu da pobede Vučića“, dodao je on.

Avžner je ocenio da je Vučić „kočnica koja nam onemogućava da živimo u normalnoj i demokratskoj državi“.

On je zatim dao predloge Novakoviću i Marini Pavlić.

Igor Avžner Utisak nedelje Foto:Nova

„Niste me ubedili, ali ja ću vam izaći na izbore i zahtevam od vas dvoje lično jednu stvar, a to je lična odgovornost. Pošto kažete da je moguće pobediti u Beogradu, da li ste spremni znajući svu ovu matematiku da kažete da se nećete baviti politikom posle ovoga ako ne pobedimo“, izjavio je Avžner.

On je istakao i da je bio i protiv toga da opozicija uđe u Skupštinu Srbije nakon što su „dokazali da su izbori u decembru bili pokradeni“.

„Nema ulaska ni u Skupštinu, ni u lokalne parlamente. Ja sam apsolutno ubeđen da je opozicija ostala jedinstvena da bi onda međunarodni pritisak bio veći, a znamo kako Vučić reaguje na međunarodni pritisak u odnosu na ovaj (unutrašnji)“, rekao je marketinški stručnjak.

Govoreći o dešavanjima sa obaranjem opozicionih izbornih lista i „fantomskim kandidatima“, Avžner je upitao opoziciju zašto se upušta u to.

„Prvo vi napravite propust, oni (SNS) to iskoriste, a onda se komunikacija odradi ne amaterski, nego diletantski. ‘Mi smo se dogovorili da to neće biti’, kakvi dogovori sa političkim protivnikom? Vi se dogovarate iza mojih leđa. Narod mora da zna šta se dešava, ako ste vi dovoljno slobodni“, zamerka je Avžnera.

„Da ne pričamo o gafovima koji su bili isto na tom Tviteru ‘Gledamo Evroviziju, ako pogrešimo kriva je Irska’. Ljudi, ako radite ozbiljan posao, ponašajte se ozbiljno. Prva stvar u političkoj komunikaciji je disciplina. Ne može svako da se pojavljuje i da priča šta mu padne na pamet“, poručio je gost „Utiska nedelje“.

***

BONUS VIDEO – Grafiti i napadi aktivista – prepoznatljiv predizborni metod SNS-a? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare