Foto:Shutterstock/fifg/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/Twitter/@OlegNikolenko_

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko apelovao je na vlast u Srbiji da ne dozvoli emitovanje kanala Raša tudej. On je upozorio da je reč o mediju koji opravdava agresiju na Ukrajinu i pozivana na genocid nad Ukrajincima, te da nema nikakve veze sa slobodom govora.

„Mediji izveštavaju o razmatranju mogućnosti da se Srbiji da dozvola za emitovanje Ruša tudej.  Podsećamo da se u njegovom etru redovno opravdava agresija na Ukrajinu i poziva na genocid nad Ukrajincima. RT nema nikakve veze sa slobodom govora i novinarstvom. Propaganda i dezinformacije koje se šire ovim kanalom neće koristiti srpskom društvu“, naveo je on.

On je apelovao na zvanični Beograd da ne odobri emitovanje kanala RT.

Pročitajte još...

„Davanje dozvole neće odgovarati kursu Srbije za članstvo u EU, koja je ranije uvela sankcije ovom ruskom propagandnom glasilu. Vlada Srbije takođe mora da shvati da RT u svakom trenutku može da počne da utiče na situaciju u samoj Srbiji“, upozorio je on.

Ruski državni kanal Raša tudej (Russia Today – RT), koji ima zabranu emitovanja u EU zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji“ na Ukrajinu, saopštio je danas da je počeo emitovanje onlajn sadržaja svog programa na srpskom jeziku.

Početak rada Raša tudej na srpskom jeziku najavljen je sredinom jula na portalu Nova.rs.  Evropska komisija je tada saopštila da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

Dozvoljavanje emitovanja ruskog kanala Raša tudej (RT) u Srbiji nema veze sa slobodom govora, jer se ne radi o mediju već o ruskoj ratnoj propagandi, izjavio je za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. On je istakao da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, te da se od Srbije očekuje da deli evropske vrednosti i podsetio da se Srbija obevezala da će uskladiti svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

EU je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, smatrajući da su ta dva medija u službi širenja ruskih dezinformacija i manipulacije informacijama.

Evropski parlament je 6. jula usvojio rezoluciju kojom se vlasti u Beogradu između ostalog pozivaju da se hitno usklade sa sankcijama EU protiv Rusije i da preduzmu mere kako bi se Raša tudej i Sputnjik Srbija sprečili da šire lažne vesti i dezinformacije.

BONUS VIDEO: Bilčik poziva Beograd da ne emituje RT

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare