Dozvoljavanje emitovanja ruskog kanala Raša tudej (RT) u Srbiji nema veze sa slobodom govora, jer se ne radi o mediju već o ruskoj ratnoj propagandi, izjavio je za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. On je istakao da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji te da se od Srbije očekuje da deli evropske vrednosti i podsetio da se Srbija obevezala da će uskladiti svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

„To je potpuno jasno. Srbija se obavezala na evropsku budućnost, evropske integracije. Nova Vlada Srbije ističe tu posvećenost i mi čekamo konkretne korake. U trenutku kada imamo ruski napad na Ukrajinu, kada se suočavamo sa ratom u Evropi, očekujemo da sve zemlje kandidati sarađuju sa nama. To redovno ističemo veoma jasno, ali takođe i stpljivo – da želimo da Srbija radi sa nama da zaista izabere Evropu. Dozvoliti da ova informaciona platforma, propaganda Kremlja da emituje u Srbiji  – potpuno je u suprotnosti ne samo sa srpskom obavezom da se usaglasi sa spoljnom politikom Evropske unije, da se usaglasi sa našom podrškom Ukrajini koju je Rusija napala, nego je u suprotnosti sa osnovnim principima vladavine prava, demokratije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve. Važan deo toga su slobodni mediji, slobodni i nezavisni mediji. Mislim da je ono što nam je trenutno potrebno širom Evrope i takođe na zapadnom Balkanu da damo šansu slobodi govora i zbog toga treba da podržimo, jake, nezavisne i slobodne medije, a ne da podržavamo propagandne glasnogovnornike zemlje koja započela rat protiv Evrope, protiv proširenja Unije, protiv naših vrednosti jer bi to bilo štetno ne samo po Srbiju nego i za ceo region zapadnog Balkana“, naveo je Bilčik za N1.

On navodi da na dnevnom nivou prati medije u Srbiji, konstatujući da je već veoma zabrinut. „A ponekad i alarmiran nivoom dezinformacija, prevarama pa čak i otvorenim lažima koje mogu da pročitam i koje dolaze do mene. Dozvoliti emiteru koji je pod sankcijama Evropske unije još od marta, da može da radi u Srbiji je zaista korak u pogrešnom pravcu i u potpunoj je suprotnosti sa obavezom koju smo čuli od predstavnika vlade i javnih institucija“, navodi sagovornik N1.

Pročitajte još....

Ističe da to nije sloboda govora i da nema ništa sa pitanjem slobode govora. „Sloboda govora treba da ima jednake šanse i za slobodu govora su potrebni nezavisni profesionalni jaki javni, ali i privatni mediji koji izveštavanje zasnivaju na činjenicama, a nisu glasnogovornici ratne propagande. U Evropskoj uniji smo stavili Raša tudej na listu sankcija upravo zbog toga što to nije ozbiljan medij. To su ratni propagandisti. Mi moramo da podržavamo ozbiljne medije i to je takođe važna poruka za one koji su odgovorni za medijsku scenu u Srbiji i širom zapadnog Balkana. Regulatori moraju da budu ozbiljni u vezi sa ozbiljnim medijima. Postoje pravila koja se odnose na rad medijia u svakoj demokratiji, pre svega zbog toga što želimo da štitimo javni interes što je da se objavljuju odgovorne vesti, vesti koje su zasnovane na činjenicama, na profesionalnom novinarstvu, a Raša tudej je u potpunoj suprotnosti sa svim ovim principima. Izvinite, ali to nije pitanje slobode govore, u pitanju je dozvoljavanje propagandi i dezinformacijama da se šire. U pitanju je potpuno uništavanje medijskog prostora zemlje koja želi da postane član Evropske unije. I mislim da moramo da budemo veoma jasni u vezi sa tim. I nadam se da svi koji su nadležni, uključujući i telo zaduženo za izdavanje dozvola, rade u interesu srbije“, naveo je Bilčik u intervjuu za N1.

Kako je ocenio, odluka o tome koji mediji rade u Srbiji treba da bude odluka koja je u skladu sa strateškim interesom Srbije koji štiti interese od slobode, do demokratije i odgovornog i nezavisnog novinarstva, u skladu sa žaljom da se pristupi EU.

„Medij koji finansira ruska država i koji širi propagandu mržnje nije medji koji želimo u Evropi i koje želimo da vidimo u zemljama kandidatima za članstvo u Uniji“, istakao je.

Bilčik je naveo da svaka ozbiljna zemlja kandidat u ovom trenutku treba da se obaveže da se uskladi sa spoljnom politikom Unije, njenim principima i stavovima. Kaže da je dozvoljavanje ruske propagande unutar Srbije u potpunoj suprotnosti sa time. „Da budem potpuno jasan – Raša tudej nema veze sa ozbiljnim novinarstvom, nema veze sa nezavisnim profesionalnim novinarstvom. To je propagandni kanal koji širi dezinformacije i koji napada same osnove evropskih vrednosti za koje se svi zalažemo i za koje bi, nadam se, većina građana Srbije i javnih institucija trebalo da se zalaže, pogotovo u ovim teškim geopolitičkim vremenima“, kazao je izvestilac EP:

Kako je naveo, ubeđen je da nije samo u interesu Evropske unije da RT ne radi u Srbiji, već da je to u srpskom nacionalnom interesu, ukoliko je evropa strateški interes Srbije. Ja sam jasno izneo svoje stavove i ponavljaću ih i nastaviću to da radim, zaključio je Bilčik.

BONUS VIDEO: Glavni urednik Nova.rs Mihailo Jovićević o dolasku Raša Tudej 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar