Maja Gojković, Jadranka Joksimović
Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE GORAN ZLATKOVIC/ZORAN ZESTIC

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izabrane su na sednici Vlade Srbije za članice Saveta Fakulteta političkih nauka. Iako Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućnost da Vlada imenuje članove saveta visokoškolske ustanove čiji je osnivač država, u tom zakonu se nigde ne navodi da to mogu biti stranački funkcioneri ili ministri, već istaknute ličnosti “iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”.

Odlukom Vlade Srbije pre četiri dana iz Saveta Fakulteta političkih nauka (FPN) razrešeni su Aleksandar Timofejev, Sreten Vujović i Galina Ognjanov. Istovremeno, u to telo imenovano je osam članova, a među njima su i Maja Gojković i Jadranka Joksimović, visoke funkcionerke Srpske napredne stranke i ministarke u Vladi Srbije.

Savet je inače organ upravljanja fakulteta koji, kako se navodi na sajtu FPN, donosi Statut Fakulteta, bira i razrešava dekana, donosi finansijski plan, usvaja plan korišćenja sredstava za investicije, daje saglasnosti na odluke o upravljanju imovinom Fakulteta, raspodelu finansijskih sredstava, donosi odluku o visini školarine…

Nije poznato po kom su osnovu Gojković i Joksimović izabrane za članove Saveta, budući da imenovanje državnih i stranačkih funkcionera za članove saveta državnih fakulteta nije predviđeno Zakonom o visokom obrazovanju.

U njemu jasno piše da za članove savete visokoškolske ustanove, čiji je osnivač Republika, predstavnike osnivača imenuje Vlada, ali “iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”.

Uzimajući u obzir njihove biografije, u ove grupe istaknutih ličnosti se ne mogu svrstati Maja Gojković i Jadranka Joksimović.

Foto: Printscreen; Službeni glasnik

Gojković je završila Pravni fakultet i bavila se advokatorum, ali je javnosti mnogo poznatija po dugogodišnjem bavljenju politikom. Promenila je pet stranaka – bila je u Narodnoj radikalnoj stranci, Srpskoj radikalnoj stranci, Narodnoj partiji , čiji je bila i osnivač, Ujedinjenim regionima Srbije, da bi se skrasila u Srpskoj naprednoj stranci.

Bila je poslanica u vojvođanskoj i republičkoj skupštini, gradonačelnica Novog Sada, predsednica Skupština Srbije, ministarka i potpredsednica Vlade.

Maja Gojkovic
Maja Gojković Foto:FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

U njenoj zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Ministarstva kulture, piše da je bila i član Ženske parlamentarne mreže od njenog osnivanja u Skupštini Srbije, kao i da je inicijator brojnih projekata “od širokog društvenog značaja i podrške osetljivim grupama”, kao što su “Žene žive i na selu” i “ Niste sami ”, te da se “snažno zalaže” i “za razvoj svesti o značaju zaštite životne sredine”.

Osim što je ministarka kulture i potpredsednica Vlade, Gojković i predsednica Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Prvenstveno po političkoj biografiji prepoznata je i Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije. Bila je članica Srpske radikalne stranke godinu dana, da bi potom bila jedna od osnivača Srpske napredne stranke.

Iadranka Joksimović Foto:FoNet/Božana Pavlica

Za narodnog poslanika prvi put je izabrana 2012, da bi 2014. imenovana za ministarku bez portfelja.

U njenoj biografiji na sajtu Ministarstva za evrointegracije se navodi da je na sastanku Izvršnog odbora ženskog ogranka Međunarodne demokratske unije u decembru 2019. godine u Vašingtonu jednoglasno izabrana za jednu od potpredsednica Međunarodne demokratske unije žena.

Piše i da je diplomirala na Fakultetu političkih nauka na smeru međunarodni odnosi kao student generacije, da je master studije završilana Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu „Alfa“ u Beogradu, kao i da trenutno pohađa doktorske studije politikologije na FPN.

U njenoj biografiji se između ostalog navodi i da je dobitnik stipendije 2000/2001. Fonda za talente Vlade Srbije, te da je od 2009. do 2012. bila urednik “opštinskog glasila” “Zemunske novine”.

Na istoj sednici Vlade Srbije imenovani su novi članovi Sveta Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu i Filološkog fakulteta u Beogradu. Na tim spiskovima se nisu našli ministri Vade Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare