Fakultet političkih nauka, FPN, Slobodan Milošević, Uroš Šuvaković
Foto: N1/EPA/ROBERT RAJTIC/Medija Centar Beograd

Pored ministarki Maje Gojković i Jadranke Joksimović, Savet Fakulteta političkih nauka, telo koje upravlja tom institucijom, dobio je i jednog bivšeg bezbednjaka. Naime, u to telo, kao predlog Vlade Srbije imenovan je Uroš Šuvaković, bivši zamenik načelnika analitike Državne bezbednosti u vreme vladavine režima Slobodana Miloševića, perioda kada je izvršeno nekoliko političkih atentata.

Ime Uroša Šuvakovića za mlađe generacije, one koje ne pamte devedesete, verovatno ne znači mnogo. Za one koji pamte period vladavine režima Slobodana Miloševića, asocira na vreme zloupotrebe službe Državne bezbednostu zarad  interesa jedne porodice u obračunima sa političkim neistomišljenicima pa čak i njihovim ubistvima.

On je danas redovni profesor na Učiteljskom fakultetu, a odlukom Vlade od pre nekoliko dana, i član Saveta FPN, tela koje praktično upravlja fakultetom i donosi važne odluke.

Uroš Šuvaković
Uroš Šuvaković Foto: Medija Centar Beograd

Zakon o visokom obrazovanju predviđa da Vlada može da imenuje članove Saveta  visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika, ali “iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”.

Isto kao i u slučaju ministarki Maje Gojković i Jadranke Joksimović, i u slučaju Šuvakovića nije jasno koji je kriterijum od navedenih ispunio.

Na funkciji u DB-u u vreme nekoliko političkih ubistava

Ono po čemu je ostao poznat je da je važio za čoveka od poverenja bračnog para Milošević- Marković, pa je s takvim statusom imenovan za zamenika načelnika analitike DB-a.

Slobodan Milošević
Foto: EPA/ROBERT RAJTIC

Kako je  ranije objavio Insajder u serijalu „Službena tajna“, Šuvaković, inače tada visoki funkcioner SPS-a, je od 1997. godine radio u analitici Državne bezbednosti. Reč je o najznačajnijem delu službe u koju su se slivale sve informacije.

Na toj važnoj funkciji i mestu bio je u vreme kada su ubijeni bivši predsednik Srbije Ivan Stambolić, novinar Slavko Ćuruvija, četvorica funkcionera Srpskog pokreta obnove, i kada je izvršen pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Kako je pisao Insajder, po funkciji koju je imao u Službi, Šuvaković je morao da zna sve zločine i ubistva koja su se pripremala zato što je analitika najvažniji segment Službe.

On međutim nikada nije pozvan na odgovornost, a posle 2000. i pada režima Miloševića, vodio je udruženje „Sloboda“ koje je branilo lik i delo Slobodana Miloševića.

Šuvaković je bio i jedan od govornika na komemoraciji povodom smrti Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića.

Izvlačenje novca iz državnih fondova

Insajder je pisao i da je Šuvaković učestvovao u izvlačenju novca iz državnih fondova za potrebe SPS-a.

Tužilaštvo je, kako se navodi, bilo upoznato sa činjenicom da je 4. oktobra 2000. Mihalj Kertes, tadašnji direktor Uprave carine, isplatio Urošu Šuvakoviću dva miliona maraka, koje je ovaj preuzeo u prostorijama Savezne uprave carina. Navodi se da je na isti načinn, pre toga, preuzeo i 10 miliona dinara.

Ni za to nije odgovarao, a optužbi je oslobođen i Mihalj Kertes. On se u međuvremenu učlanio u SNS.

Za redovnog profesora BU imenovan 2018.  

Uroš Šuvaković je danas redovni profesor na Učiteljskom fakultetu. To zvanje dobio je 2018. godine uprkos spornoj biografiji.

Za njegovo imenovanje glasala je većina na sednici Senata Beogradskog univerziteta .

On je prethodno predavao kao redovni profesor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Držao je predavanja na Učiteljskom fakultetu u Užicu  kao i na Univerzitetu u Kragujevcu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram