Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica, reagovala je na pisanje austrijskog javnog servisa (ORF) o operaciji "Ahilej", u okviru koje je obuhvaćeno 10.000 osoba za koje se navodi da su povezane i pripadaju mafijaškim organizacijama u Srbiji i Crnoj Gori. Ona je istakla da očekuje da će pomenuta akcija dovesti do političara iz Srbije.

Iako se u tekstu koji je objavio ORF ne pominju imena političara iz Srbije, Tepić je u komentaru, na društvenoj mreži Tviter, navela da se očekuje da će istraga dovesti do političara u Srbiji.

ORF piše da je u okviru ove operacije izrečeno više od 200 godina zatvorskih kazni. Kako se navodi u tekstu, u saradnji sa američkim FBI, dešifrovani su kriptovani razgovori putem mobilnih telefona. Istraga je, između ostalog, obuhvatila trgovinu drogom, mučenja i naručena ubistva.

U Austriji je na tome radilo, kako prenosi ORF, oko 15 istražitelja iz Federalne kancelarije kriminalističke policije i još na desetine drugih. Oni su analizirali razgovore, fotografije i video snimke više od 10.000 ljudi i oko 50 organizovanih kriminalnih udruženja povezanih sa Austrijom. U fokusu su, prenosi ORF, srpski i crnogorski klanovi.

Tepić je navela da u prevodu teksta, između ostalog, piše:

Pročitajte još...

„Pre skoro dve godine u Austriji je otvorena „najveća kriminalistička istraga ikad“: Operacija Ahil. Savezna kriminalistička policija (BKA) je u sklopu te operacije preduzela istražne radnje protiv sveukupno deset hiljada osoba, koje navodno pripadaju mafijaškim organizacijama u Srbiji i Crnoj Gori.

U saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) otkriveni su razgovori i prepiske na kriptovanim mobilnim telefonima. Između ostalog, govori se o trgovini drogom, mučenju i naručenim ubistvima. Daniel Lichtenegger, vodeći istražitelj za droge u Saveznoj kriminalističkoj policiji, u razgovoru za Radio Ö1 izjavio:

„Radi se o lomovima kostiju, mučenjima, zlostavljanju, ubistvima, de facto egzekucijama uključujući uklanjanje udova i njihovo javno izlaganje. Ovo se događa u središtu Evrope. Neću isključiti da se to takođe događalo i u Beču.“

Na ovom predmetu u Austriji trenutno radi oko petnaest istražitelja Savezne kriminalističke policije, kao i desetine istražitelja pokrajinskih policija. Oni su veštačili chat prepiske, fotografije i video snimke više od deset hiljada lica i oko pedeset mafijaških grupa koje imaju veze sa Austrijom. Fokus je prvenstveno na srpskim i crnogorskim klanovima.
Lichtenegger je opisao Austriju kao mesto gde se klanovi povlače i pregovaraju.

Ova ubistva i mučenja – koja su se većinom dogodila na Balkanu – su deo ratova i međusobnog kažnjavanja kriminalnih grupa.

Za naročito brutalnog važi navodni „broj tri“ Kavačkog klana, 34-godišnjak sa nadimkom „Dekster“.

On je jedan od vođa jednog od balkanskih kartela i „namesnik“ zadužen za Beč. „Njemu je u principu na teret stavljeno naručivanje osam ubistava.“ tvrdi Lichtenegger.

Inače, pomenuti „Dekster“ je u junu 2021. godine uhapšen zajedno sa 81 licem u sklopu druge međunarodne akcije. On je nepravosnažno osuđen na jedanest godina zatvora, s tim da je njegov branilac Werner Tomanek najavio žalbu.

„Taj ogromni skup podataka je istovremeno i blagoslov i prokletstvo. To je najveća kriminalistička istraga u Austriji ikad“ kaže Lichtenegger.

Kroz „Operaciju Ahil“ u Austriji je do sada izrečeno više od 200 godina zatvorske kazne.

BONUS VIDEO: Marinika Tepic o ubistvu Olivera Ivanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare