Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom poslednjem obraćanju javnosti rekao da čeka opoziciju na razgovorima. Oni listom kažu da im nikakav zvanični poziv nije stigao ni ovog puta, ali da s Vučićem nema razgovora sve dok se ne ispune svi zahtevi protesta.

U četvrtak uveče predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, kako su i najavili, obratili su se javnosti. S tim što u ovom obraćanju nije bilo spektakularnih ekonomskih i političkih vesti, kako je najavljivano danima unazad. Osim ako spektakularna vest nije nova tura “helikopter novca” i deljenje para građanima Srbije uoči najavljenih izbora. Premijerka nije dala ostavku, Vlada nije raspuštena, ministar policije Bratislav Gašić nije smenjen, a Vučić je ponovio da će biti izbora, samo se ne zna kad.

Po ko zna koji put je rekao i da je spreman da razgovara s opozicijom.

PROČITAJTE JOŠ....

“Kao predsednik republike čekaću ih na razgovorima, da ne bude da mi nismo želeli. Uputiću ih da je to jedini mogući način. Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena, koje toliko žele, dođe. Prelazne vlade neće biti, jer za prelaznu vladu je potrebna moja odluka, a takvu odluku nikada neću doneti. Po tom pitanju nema razgovora i nema pregovora nikakvih. Prelazne vlade neće biti ne zato što je to neki politički hir… To je uništavanje Srbije, razaranje Srbije”, rekao je Vučić.

Naveo je i da ćemo imati prevremene izbore, samo je pitanje meseca kad će biti održani.

“Tenzije u društvu se uvek rešavaju izborima, neki su pravili te tenzije čak i ne zato što su imali političke zahteve, već zato što su imali zahteve pojedinih tajkuna za sprovođenje njihovih interesa… Nijedan zahtev se ne tiče položaja dece, nastavnika i bilo koje društvene grupe, osim političara i njihovih tajkuna. To se vidi kroz svaki zahtev. Došli smo do zahteva da bude smenjen Bratislav Gašić. Predsednica Vlade ne želi da ga smeni pod prisilom“, rekao je Vučić.

U takvim okolnostima, opozicija ne vidi razlog za razgovor s predsednikom.

Nismo ni hijene, ni lešinari

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas za Novu kaže da neće ići na razgovore s Vučićem.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, takođe.

Foto:Milica Vučković/FoNet

“Vučić je pozvao hijene i lešinare na razgovor. Pošto nisam ni hijena, ni lešinar, ja neću ići na taj razgovor”, poručio je Lutovac.

Iste poruke stižu i iz Narodne stranke.

Foto: Nova

“Nema razgovora sa Vučićem, zahtevi protesta “Srbija protiv nasilja” su vrlo jasni i nema pregovora o sigurnosti dece, bezbednosti građana i normalizacije društva. Njegovi pokušaji da potkupi građane kako bi odustali od svojih zahteva neće proći, jer je svima jasno da je to samo još jedan pokušaj manipulacije kako bi pobegao od odgovornosti i probao da odbrani svoje medije koji su fabrike mržnje, agresije, nemorala i nasilja”, kaže za novine “Nova” potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Isto poručuju i iz Zeleno-levog fronta Ne davimo Beograd, ali i iz stranke Zajedno.

Kopredsednica ove stranke Biljana Stojković kaže da Vučićev poziv opoziciji zapravo ne postoji.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

“Kao i sve što on radi, i ovo je magla i medijska manipulacija. Neko ko ozbiljno razmišlja o dijalogu morao bi da razume kako se dijalog odvija i kako se na njega poziva – uz uvažavanje sagovornika i želju da se čuju njegovi argumenti. Kod Vučića ne zatičemo ni jedno ni drugo, a to jako dobro razumeju njegovi poslanici koji u Skupštini demonstriraju istu takvu bahatost i nespremnost za slušanje. U tom smislu, već svaka ideja o razgovoru izgleda nemoguće”, kaže Stojković i dodaje:

“Razgovor može da se vodi isključivo oko toga kako će Vučić da ispuni zahteve građanskih protesta, kada će to uraditi i kako će ispuniti zadovoljavanje elementarnih demokratskih i civilizacijskih vrednosti u jednom društvu. Ako očekuje trgovinu sa građanskim zahtevima, ne mora ni da nas zove”.

Obično medijsko foliranje

Kad su desničarske stranke u pitanju, situacija je identična. Lider Dveri Boško Obradović kaže da je Vučićev poziv obično medijsko foliranje i da mu se neće odazvati.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

“Ne verujem da će se bilo ko iz opozicije odazvati Vučićevim lažnim pozivima na dijalog. Oni su lažni zato što nikada nikakav zvaničan poziv nikome nije stigao, niti se zna tema tih razgovora. U pitanju je obično medijsko foliranje. Istovremeno, Vučić je izgubio svaki kredibilitet da bude moderator razgovora između vlasti i opozicije jer mu se više ne veruje i niko mu neće ići na kanabe da bi on to potom dalje marketinški zloupotrebljavao. S obzirom da više nije ni predsednik stranke, on zaista i ne može da ima ništa sa dijalogom između vlasti i opozicije”, kaže Obradović za Novu.

On smatra da taj dijalog treba da se vodi u Narodnoj Skupštini, u okviru koga treba dogovoriti kada i koje izbore ćemo imati u narednih godinu dana i kako formirati prelaznu Vladu koja će voditi državu do tada.

“Prelazna Vlada je predmet dogovora vlasti i opozicije, mogu je činiti potpuno nestranački ljudi u koje svi imaju poverenje, ili predstavnici vlasti i opozicije koji se međusobno kontrolišu da nema zloupotreba medija, biračkog spiska, zaposlenih u javnom sektoru i javnih resursa u predizbornoj kampanji. Prelazna Vlada svakako ne bi dozvolila bilo kakvu kupovinu glasova državnim i narodnim parama koju je sinoć javno iznova nagovestio predsednik Republike kršeći Ustav. A onda građani na slobodnim izborima odlučuju ko će dalje voditi državu, bez pritisaka i ucena sa bilo koje strane”, zaključuje Obradović.

Poslanik Novog DSS Predrag Marsenić za Novu kaže da je stav i ove stranke da nema nikakvih razgovora s Vučićem.

Predrag Marsenić Foto: Nova

„On je za nas izgubio legitimitet kao predsednik onog trenutka kad je prihvatio Nemačko-francuski plan, prekršio Ustav i praktično priznao nezavisnost Kosova i Metohije. On za nas praktično više nije predsednik Srbije“, kaže Marsenić i dodaje da u Novom DSS-u smatraju da su izbori jedino rešenje iz ove krize.

„Ali ti izbori moraju biti fer i pošteni, a prethodno moraju biti ispunjeni svi zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“.

Na pitanje da li ide na proteste, odgovara potvrdno.

„Da, mislim da samo jednom nisam bio. Gotovo svi mi iz stranke idemo na proteste, čak smo i pozivali na njih preko mreža. Narod je potpuno opravdano izašao na ulice“, zaključuje Marsenić.

BONUS VIDEO: Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar