Foto: Nova.rs

Zahtevi da izbori budu fer i pošteni, a mediji slobodni - tako bi se ukratko mogli opisati zaključci zajedničke platforme dela opozicije i Skupštine slobodne Srbije u koju je portal Nova.rs imao uvid. Kako saznajemo, rad na izradi ovog dokumenta je priveden kraju i osim određenih detalja koji se odnose na formulacije pojedinih zahteva, ona je potpuno usaglašena. Međutim, prema rečima izvora našeg portala, platforma još nije objavljena, jer se stranke nisu dogvorile oko toga ko treba da čini tim pregovarača koji će zastupati zaključke iz ovog dokumenta na razgovorima sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta.

Pročitajte još...

Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka i Demokratska stranka, zajedno sa Skupštinom slobodne Srbije, već duže vreme rade na platforimi za pregovore sa vlašću. 

Uprkos najavama da bi ona mogla biti objavljena, to se još nije dogodilo. Razlog je spor pojedinih stranaka oko toga ko treba da čini pregovarački tim. Dok, s jedne strane Narodna stranka predvođena Vukom Jeremićem insistira da se na razgovore pošalju dva pregovarača, Stranka slobode i pravde, čiji je lider Dragan Đilas, ističe da, pošto je reč o međustranačkom dijalogu, svaka stranka treba da ima svog predstavnika na pomenutim sastancima.

Kako je ranije rečeno našem portalu, iz izvora bliskih ovim opozicionim grupacijama, očekuje se da će Jeremić i Đilas uskoro dogovoriti o trećem, moguće i konačnom rešenju oko toga ko bi trebalo da ih predstavlja u dijalogu.

Mimoilaženja, međutim, nije bilo kad je reč o zahtevima sadržanim u platformi, a portal Nova.rs eksluzivno otkriva koji su ključni u dokumentu koji je opozicija izradila sa Skupštinom slobodne Srbije.

Novi REM i novo uredništvo RTS: Opozicija će zahtevati da se rasformira postojeći sastav REM-a, odnosno da sastav Regulatornog tela za elektronske medije dobije nove članove. Takođe, njihov zahtev je i da Radio televizija Srbije dobije novo uredništvo.

Jedan od zahteva iz platforme je i besplatno reklamiranje na javnom medijskom servisu za sve učesnike izbora.

Predstavnici stranaka opozicije i Skupštine slobodne Srbije u svojoj platformi navode da bi pre održavanja izbora trebalo regulisati pravila na osnovu kojih će se sprečiti funkcionerska kampanja i pritisak na birače zaposlene u javnom sektoru.

Platforma predviđa i pooštravanje kazni za krivična dela u vezi sa izbornom krađom.

Jedan od zahteva je i regulisanje izbornih pravila, prema kojima nosilac izborne liste ne može biti lice koje se ne kandiduje na određenim izborima i nema mesto prebivališta na izbornoj jedinici u kojoj se oni održavaju.

Opozicija zahteva i da sastav Republičke izborne komisije(RIK) bude formiran tako da predstavnici vlasti u tom telu ne mogu da čine više od 50 odsto članova.

Finansiranje kampanje: U platformi se navodi da je neophodno da 100 odsto novca, namenjenih za izbore, bude podeljeno ravnopravno svim učesnicima, odnosno da se prekine sa praksom koja podrazumeva da stranke na početku kampanje dobiju 20 odsto sredstava, a ostalih 80 odsto samo oni koji uđu u Skupštinu. 

Opozicija smatra da bi trebalo zaustaviti sve ustavne promene dok se ne formira novi saziv Skupštine Srbije.

Potpisnici platforme zahtevaju da se lokalni, predsednički i parlamentarni izbori moraju razdvojiti u tri različita termina.

Iz opozicionih stranaka i Skupštine slobode Srbije smatraju da je za primenu dogovorenog, nakon završetka dijaloga, neophodno da prođe najmanje šest do devet meseci. Tek posle pomenutog roka, kako se navodi, mogu se održati izbori.

Podsetimo, nedavno je šef posrednika Evropskog parlamenta (EP) u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, Vladimir Bilčik, izjavio da nastavak razgovora vlasti i opozicije očekuje posle Uskrsa koji je po gregorijanskom kalendaru 4. aprila.

Poslanici Evropskog parlamenta i učesnici Međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštaj i Eduard Kukan saopštili su u međuvremenu da su završili interne pripreme za fazu konsultacija u procesu Međustranačkog dijaloga.

“Za naredna dva meseca napravili smo detaljan plan, koji se sastoji od sastanaka sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade i drugim relevantnim akterima u Srbiji. Cilj je konsultovanje i razmena prioriteta za dnevni red predstojeće runde Međustranačkog dijaloga kao i modaliteti angažovanja”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare