Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon koja će sa još troje kolega posredovati u međustranačkom dijalogu oko izbornih uslova, rekla je za N1 da se prvi zajednički sastanak neće desiti pre leta. Kako Fajon kaže evroparlamentarci će razgovarati sa svima.

„Žao mi je što čujem da je mnogo ličnih napada na mene u Srbiji, i kao političarke i kao žene. Iznenađena sam koliko puta su moje moje reči izvučene iz konteksta ili kada me prozivaju kao da je izveštaj EP o napretku Srbije moje lično mišljenje“, rekla je za N1 poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Naglašava da je sve spremno za drugu fazu međustranačkog dijaloga i da je uspostavljen jasan plan za razgovore sa svim stranama u tom dijalogu. Ipak, sastanak uživo, kaže, ne može se očekivati pre leta, odnosno posle godišnjih odmora.

Poslanici Evropskog parlamenta i učesnici međustranačkog dijaloga sa Skupštinom Srbije Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, saopštili su u zajedničkoj izjavi da su završili interne pripreme za fazu konsultacija u procesu međustranačkog dijaloga.

„Istina je, juče smo počeli drugu fazu međustranačkog dijaloga, mi evroposlanici smo izdali to saopštenje u kome se navodi da smo za naredna dva meseca uspostavili jasan ambiciozni plan sa liderima parlamentarnih grupa, liderima opozicije, predstavnicima drugih relevantnih aktera u Srbiji. Cilj je konsultacija i razmena mišljenja, prioriteta, koje ćemo staviti na agendu za drugu fazu međustranačkog dijaloga“, naglasila je Fajon za N1.

Mi iz Evropskog parlamenta smo spremni, rekla je i dodala da je pandemija uticala na to da se ne može putovati.

„Ali, nadamo se da ćemo uskoro biti spremni da dođemo u Beograd što je pre moguće“, rekla je.

Imamo vremena za dijalog, neće biti kasno

Na pitanje zna li se kada će do sastanka svih zainteresovanih u međustranačkom dijalogu doći, Fajon kaže da neće biti mogući pre leta.

O tome da li će tada već biti prekasno, Fajon kaže: „Imamo problem jer imamo ograničenje putovanja, sve misije su otkazane. Čim dobijemo zeleno svetlo, a to neće biti pre godišnjih odmora, mi ćemo krenuti za Beograd. Pandemija nas je sve stavila u situaciju da imamo samo virtuelne sastanke“.

A i takvi sastanci su, dodaje, korisni.

„Ja bih poručila da svi budemo strpljivi. Mi bismo hteli da dođemo pre leta, ali mi svakako radimo. Radićemo na virtuelnim sastancima. Napravićemo bilateralne sastanke, i virtuelno možemo postići neke dogovore. Ne plašim se virtuelnog rada, imaćemo dovoljno vremena da se kasnije sretnemo i uživo“, izjavila je poslanica EP.

Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evroparlamentarci će razgovarati sa svima

U Evropskom parlamentu će pratiti pažljivo napredak u međustranačkom dijalogu i pomagati u postizanju ciljeva, dodaje.

„I apsolutno je neophodno da se sledeći izbori u Srbiji održe na slobodan i pošten način. Treba postići sigurne i prihvatljive uslove za učešće svih partija na izborima. To će biti naš cilj i ja sam sigurna da ćemo se puno angažovati mi u EP“, rekla je Fajon.

Fajon je optimista da će se sve dogovoreno i poštovati.

„Garant su svi koji učestvuju u dijalogu, i Skupština koja vodi dijalog i vlast u Srbiji, ne sme sve ostati na papiru. Važna je ozbiljnost svih političkih aktera, ako su iskreni da stvorimo zajedno uslove za poštene izbore. Mi smo samo fascilitator da pronađemo neku koheziju između opozicije i parlamentarnih grupa, ali trebamo angažman od srpske strane“, rekla je sagovornica N1.

Evroposlanici će, kako je dodala, razgovarati sa svima.

„Dovešćemo sve za jedan sto, znamo otvorena pitanja, znamo poteškoće, ali znamo da postoji spremnost i ambicija sa obe strane i to je značajan pomak, uverena sam da imamo zajednički interes, da će na kraju građani imati veći izbor“, ocenila je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar