Foto: N1

Za razliku od Kosova i drugih delova rezolucije Evropskog parlamenta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se osvrnuo na činjenicu da su se u pomenutom dokumentu našle afere poput Krušika i Jovanjice, kao i napadi na novinare KRIK-a i nevladinu organizaciju CRTA, što ne znači da to neće učiniti u danima koji slede. Svakako, postavlja se pitanje kako je došlo do toga da amandmani postanu sastavni deo rezolucije, uprkos naporima Vlade Srbije da se to ne desi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zaglavljeni u evropskim integracijama, dugo bez otvorenog pregovaračkog poglavlja, domaće afere stigle su i do Brisela – ali predstavnike vlasti čudi rezolucija Evropskog parlamenta koja je usvojena u četvrtak. Poslednja u nizu iznenađenih je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

„Izveštaj EP u kome se od Republike Srbije traže ‘ubedljivi rezultati’ pogotovo u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala deluje neusaglašeno sa činjeničnim stanjem u našoj zemlji“, izjavila je ministarka kulture Maja Gojković.

A činjenice su i da je vlast Krušik i Jovanjicu nazivala lažnim aferama, kao i da napadi na medije, nevladine organizacije i neprisutne političke protivnike ne prestaju u Skupštini Srbije. Ako građani Srbije to ne gledaju, ima ko vidi, smatra Aris Movsesijan iz Nove stranke.

„Siguran da da evropski poslanici ne gledaju Vučićeve medije i samim tim na njih ne može da utiče njegova propaganda. Istina se kao fluid uvek nekako probije, a tako je došla i do Evropskog parlamenta“, navodi Movsesijan.

Došla je, jer Srpska napredna stranka nije uspela da izlobira da se, prema tvrdnjama Marinike Tepić iz Stranke slobode i pravde, najveća afera ne pojavi u finalnoj verziji.

„Čak ni njihovi partneri u Evropskom parlamentu ne mogu više da okreću glavu na drugu stranu. Ni svi poslanici partneri Srpske napredne stranke iz EPP-a nisu podržali uklanjanje Jovanjice iz izveštaja“, smatra Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ogromna razlika u glasovima „za“ i „protiv“ Krušika i Jovanjice u izveštaju pokazuje da se Srpska napredna stranka uzdala u glasove sebi srodne Evropske narodne partije, ali i da su zanemarili ostale grupacije. Zato se, prema mišljenju novinara Nikole Tomića, opozicija bolje snašla u procesu lobiranja.

„Opozicija je očito, možda prvi put posle dugog niza godiina uspela da na pravi način iskoristi svoje međunarodne kontakte u Evropskom parlamentu i da na neki način poentira“, ističe novinar Nikola Tomić.

Usvojena rezulucija nije ni pravni ni izvršni dokument tako da nikoga ne obavezuje da dela, ali će ga čitati svako ko se bude bavio Srbijom u narednom periodu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare