Dželjalj Svečlja Foto:Screenshot/Youtube/RTK

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, izjavio je da će sve institucije koje deluju van kosovskog zakonskog okvira pre ili kasnije biti zatvorene, kao što je to bio slučaj sa opštinskim strukturama.

Dželjalj Svečlja je naveo da je neprihvatljivo da na teritoriji Kosova postoje aktivnosti koje nisu u skladu sa kosovskim zakonima i Ustavom.

„Takva praksa se toleriše već dugo. Sve ilegalne institucije koje rade na Kosovu, u jednom ili drugom trenutku, doživeće istu sudbinu kao i one koje su zatvorene. To je pitanje operativne pripreme institucija Republike Kosovo“, izjavio je Svečlja za Radio Slobodnu Evropu.

Međutim, Svečlja je kazao da zdravstvo i obrazovanje imaju poseban status prema Ahtisarijevom planu, te da će u tim oblastima biti „oprezniji“ u smislu definisanja i regulisanja njihovih delatnosti u skladu sa zakonima Kosova, prenosi Kontakt Plus.

„Srpska zajednica u ovim sferama ima širu autonomiju preko opštinskih vlasti, sa dodatnim pravima i privilegijama koje nismo zainteresovani da diramo, jer su i zakonski regulisane. Stoga ćemo u ovim oblastima biti oprezniji, u smislu pravilnog definisanja njihove delatnosti unutar zakona Kosova“, istakao je Svečlja.

Znači bolnice i škole po srpskom sistemu će nastaviti da funkcionišu, upitao je RSE, a Svečlja je na to odgovorio:

„Ne, ne kažem pod srpskim sistemom. Kažem da ove dve službe ili ove dve oblasti imaju specifičnu situaciju i biće tretirane na specifičan način, odvojeno od zatvaranja drugih institucija koje su već u procesu“, objasnio je Svečlja.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja, prema Svečljinim rečima, već vodi razgovore sa zdravstvenim institucijama u srpskim opštinama.

„Sve ove stvari su predviđene zakonom. Sve što ćemo uraditi je da zahtevamo da se zakoni Kosova striktno primenjuju. Ministarstvo zdravlja već vodi neophodne komunikacije sa zdravstvenim sistemom koji deluje u ovim opštinama. Smatram da je potrebna samo pojačana koordinacija između obe strane, da sve bude u okviru zakona“, kazao je Svečlja.

Dodao je da bi isto trebalo da se odnosi i na obrazovni sistem.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar