Boban Stojanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Što je veća i kratkoročnija "pretnja" vlastima to je i veća šansa da se zahtevi sa protesta "Srbija protiv nasilja" ispune, izjavio je u specijalnoj emisiji N1 politikolog Boban Stojanović.

„Poenta je čime pretite i ugrožavate vlast kako bi je naterali da ispuni zahteve. Uredu je šetati, ali zaustaviti neke saobraćajnice manje važne u nekim gradovima su Srbiji, mislim da to nije dovoljno. Vlast sve to ignoriše, a ono što smo videli da boli Vučića su most Gazela i autoput, to boli njega“, izjavio je politikolog.

On je naveo i to da je i ranije bilo protesta koji su dugo trajali i koji su donosili promene, ali smatra da protesti koji su „radikalniji“ i kraće traju imaju veće šanse za uspeh.

„Termin radikalno ne znači nešto nasilno već istrajno i temeljno, a to znači i da dugotrajni protesti mogu dovesti do rezultata, ali što su kraći veći je pritisak i to predstavlja veću „pretnju“ za vlast od koje se očekuje da ispuni zahteve. Do sada smo videli da SNS nema problem da se šeta jednom nedeljno, iritira ih malo kad se izađe kratko na auto-put ali im to ne predstavlja veliku pretnju i zato oni to ignorišu. I zahtevi koji su poslati sa protesta ne zanimaju njihovo biračko telo, to nisu teme koje mogu da prevedu njihove birače na drugu stranu“, objasnio je Stojanović.

Zato on smatra da se protesti moraju ipak „radikalizovati“ ali i da se sve što se dešava na protestima mora sliti u političku podrške bilo kome iz opozicije, jer kako je naveo „suštinske promene društva neće biti“.

„Nema demokratije bez političkih partija i one su sve ogađene građanima zahvaljujći Vučiću, koji je ogadio i sopstvenu partiju pa će je sada pretvoriti u pokret. Međutim društvu je potrebno vraćanje poverenja u partije jer su one te koje su između građana i institucija“, rekao je politikolog.

Stojanović je naveo i da činjenica da opozicija ima više pristalica na ulici od SNS-a mora biti motivišuća za svakog ko se ne slaže sa politikom vlasti, da je dobro je što se protesti održavaju širom Srbije jer nas očekuju lokalni izbori ali i zbog toga što je u lokalnim sredinama „najteže da budete politički aktivista jer će se vlast potruditi da vam uništiti život na razne načine“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar