Foto:promo

Opozicija u Čačku, baš kao i u Nišu, od prošlog ponedeljka vodi pravnu borbu za izborne rezultate, jer kako tvrde, vlast nema većinu u tom gradu iako je GIK saopštio da je koalicija oko SNS osvojila 50,25 odsto. Do sada je čačanska opozicija podnela prigovore, ali i izvršila pregled celokupnog izbornog materijala nakon čega su, kako kažu, pronašli dokaze o krađi koji u potpunosti menjaju konačne rezultate izbora, međutim GIK na to ćuti.

Po završetku izbora, opozicija u Čačku proglasila je pobedu.

“Izlaznost je bila manja, ali su naši glasači izašli u velikom broju i ostvarili smo pobedu, a njihovi glasači su ostali kućama. Prema našim rezultatima opozicija u Čačku je dobila 53 odsto glasova dok je koalicija okupljena oko SNS osvojila 47 odsto glasova”, rekao je Pavle Jelisijević iz GG “Probudimo Čačak”.

Pavle Jelesijevic Cacak
Pavle Jelesijević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Međutim, Gradska izborna komisija u Čačku saopštila je da sledeće rezultate: koalicija oko SNS osvojila je 50,25 odsto odnosno 40 mandata, drugoplasirana je lista okupljena oko advokata Ivana Ćalovića sa 15,5 odsto ili 12 mandata, zatim „Probudimo Čačak“ 13,36 ili deset madnata. Lista „Svi za Čačak“ 6,26 odsto ili četiri mandata, Čačak protiv nasilja 6,14 i takođe četiri mandata, Dveri 5,72 i četiri mandata, Ruska stranka 1,6 i jedan mandat.

Nakon što je GIK proglasio rezultate opozicija je podnela zahtev za uvidom u kompletan izborni materijal, kako bi dokazali da je postojala izborna krađa, ali i da je opozicija u tom gradu zaista pobedila.

Zahtev su predali u ponedeljak, dan nakon izbora, ali im je uvid omogućen tek u četvrtak popodne. Boško Obradović iz Dveri kaže za portal Nova.rs da je opoziciji dozvoljeno tri dana kasnije da pregledaju izborni materijal kako bi prošao zakonski rok za prigovore, a on je isticao u sredu u 20 časova.

PROČITAJTE JOŠ:

Bez obzira na tu činjenicu, opozicija je “ušla u GIK” i krenula sa pregledanjem izbornog materijala. Po okončanju tog procesa kažu da su pronašli dokaze o izbornoj krađi koji u potpunosti menja konačne izborne rezultate.

“Vlast nema većinu u Čačku, kao što je nije imala ni na republičkim izborima prošle godine. Ne priznajemo tih 50,25 odsto za listu broj 1, koliko je saopštila Gradska izborna komisija nakon 24 sata ćutanja po završetku izbornog dana, što je inače za 3 procenta manje od lažnih vesti koje je gradonačelnik Čačka Milun Todorović saopštio u izbornoj noći, kada je proglasio lažnu pobedu sa 53,3 odsto za listu naprednjaka i njihovih devet satelita. Uvid u birački materijal za sva 104 biračka mesta potvrdio je pobedu ujedinjene opozicije u Čačku. Čačak je, posle Niša, postao drugi slobodan grad u Srbiji”, kaže Obradović.

Foto:Bus Plus produkcija/ATAImages

Na osnovu onoga što su konstatovali prilikom uvida u izbornim materijal, opozicioni predstavnici sačinili su službenu belešku o kojoj treba da se izjasni Gradska izborna komisija. Međutim, i tu nailaze na opstrukcije.

“Nebojša Bežanić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, već tri dana krši zakon i izbegava da službene beleške preda Gradskoj izbornoj komisiji i ovlašćenim predstavnicima opozicije koji su vršili pregled. Jasno je zbog čega jer želi od građane da sakrije kako smo ih uhvatili u prekrajanju izborne volje Čačana. To mu neće proći jer već spremamo krivičnu prijavu protiv njega, a tražićemo službene beleške i prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o onome što smo pronašli upoznati javnost”, objašnjava Obradović.

A pre nego što upoznaju javnost, oni će danas predati žalbu Višem sudu u Čačku na odbijanje svih naših prigovora od strane Gradske izborne komisije.

“Istovremeno, čekamo sednicu GIK-a na temu službenih beleški o utvrđenim izbornim nepravilnostima u biračkom materijalu, koje moraju biti dostavljene u međuvremenu, jer sve drugo je kršenje zakona i svojevrsni lokalni državni udar, odnosno otimanje vlasti uprkos izbornom porazu”, naglašava Obradović.

I tako čačanska opozicija nastavlja pravnu borbu, uz sve opstrukcije vlasti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare