Glasanje u Negotinu Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC, Twitter/Miroslav Aleksić, Twitter/Đorđe Stanković

Lokalni izbori u Negotinu pokazali su da vlast bez borbe, i to na njihov prepoznatljiv način u stilu bojnog polja, neće prepustiti ni jednu jedinu opštinu u Srbiji. To uključuje ucene, pretnje, zastrašivanja, a od sad očigledno i hapšenja svih onih koji budu ukazivali na krađu. Negotinski izbori pokazali su i da opozicija ima mogućnosti da dođe do solidnog rezultata, ali samo ukoliko se ujedini u borbi za svaki glas, ocenjuju sagovornici lista “Nova”.

Posle prošlogodišnjeg bojkota, izbori u Negotinu bili su prvo biralište na kojem su građani Srbije mogli da zaokruže imestranke iz takozvane bojkot opozicije. Narodna stranka Vuka Jeremića predala je listu za izbore u Negotinu, objašnjavajući da ovo može biti dobar test da li se išta po pitanju izbornih uslova u Srbiji promenilo.

Zaključak bi mogao biti, jeste ali na gore.

Ono što se u nedelju dešavalo u Negotinu, ličilo je više na bojno bolje negoli na slobodno glasanje. Rezultat – SNS je osvojila 72 odsto glasova, Narodna stranka 13, Savez 90/Zelenih Srbije 4,3 odsto, dok ostale partije nisu prešle cenzus.

Kakav je zaključak?

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uveren je da njihovih 13,26 odsto jeste dobar signal da opozicija ako se ujedini može da ostvari dobar rezultat na sledećim izborima.

Kad ne lista, onda bar zajednička kontrola

“Ovi negotinski izbori su pokazali da opozicija ako se ujedini može ozbiljno da ugrozi vlast. Ovo su bili nemogući izbori, u nemogućim uslovima, pogotovu što je reč o jednoj opštini gde učestvuje opozicija, pa je vlast sve kapacitete usmerila u tu jednu tačku. Mi se ovde nismo borili protiv SNS i SPS, već protiv državnih institucija koje su stale u zaštitu režima. Umesto batinaša i crnih džipova sad smo imali policiju koja je upadala na biračka mesta i privodila naše članove odbora, a za to vreme se nastavila krađa. To se nikada nije desilo”, kaže Aleksić i dodaje:

Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Međutim i pored brutalne krađe i zastrašivanja odbornika pokazali smo da možemo do rezultata i to mi sami. Ukoliko se udružimo, uđemo odmah u pripreme kontrolora na biračkim mestima, opozicija bi pre svega mogla da utiče na ambijent da bi vlast mogla da padne pre svega u Beogradu. Za šest meseci svašta može da se promeni, pa da se napravi dobar rezultat i na parlamentarnim i predsedničkim izborima. Jer, građani u Negotinu i Mionici nisu glasali za Vučića, oni su primorani i ucenjeni, da je ova vlast toliko sigurna u sebe, onda bi pustila građanima da slobodno izraze svoju volju, ne bi radila ovo što radi. Moramo da budemo jedinstveni i da uskoro donesemo odluku hoćemo li se booriti na izborima ili na ulici”, zaključuje Aleksić.

Sličnog je mišljenja i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Narodna stranka je u nemogućim uslovima ostvarila odličan rezultat. To pokazuje da se vredi boriti. Suštinski je dogovor između različitih opozicionih opcija, što će dovesti do ohrabrivanja ljudi da je moguće napraviti dobar rezultat. Bilo bi dobro da su i ostale opozicione stranke učestvovale, rezultat bi sigurno bio mnogo bolji. Vlast je posebno u strahu od udruženih ekoloških pokreta, da je morala da napravi svoju Zelenu listu, za koju je SNS skupljala potpise. Dakle, zaključak je da građani hoće da se bore, ali moraju da vide ponudu i dogovor u opoziciji. Ključan je dogovor o nenapadanju između opozicionih stranaka i udruženom čuvanju biračkih mesta”, navodi Zelenović za list “Nova”.

Demokrate skeptične

Sa druge strane, zamenica predsednika demokratske stranke Dragana Rakić smatra da ono što se desilo u Negotinu ne može da bude nikakvo ohrabrenje za opoziciju.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs
Ne davimo Beograd: Kontrola na svakom biračkom mestu
Iz pokreta Ne davimo Beograd kažu da postoji način da se opozicija izbori sa zastrašivanjem
„Da bi se kriminalni režim Srpske napredne stranke srušio na izborima potrebno je pre svega biračima jasno ponuditi i komunicirati stav da li se na izbore izlazi ili se izbori bojkotuju. Ne mogu se slati neujednačene poruke, a morao bi postojati dogovor opozicionih aktera oko ovog pitanja. Naravno da postoji način da opozicija pobedi na izborima i da se uspešno izbori sa zastrašivanjima građana, a to je kontrola na svakom biračkom mestu i saradnja opozicionih aktera u vezi sa kontrolom izbornog procesa i izbornog dana. Zato je Ne davimo Beograd pristupio ozbiljno ovom pitanju još pre nekoliko meseci i započeli smo obuku kontrolora jer se odluka o izborima donosi i na osnovu toga da li možete uspešno da odbranite svaki glas“.

 

“Rezultat takozvanih izbora na kojima SNS uz neskrivenu podršku kriminalaca osvaja preko 70 odsto nije ohrabrujući za Srbiju. DS je na prethodnim izborima u Negotinu osvojila blizu 20 odsto, a i sada smo mogli ponoviti taj rezultat. DS je jedina opoziciona stranka koja ima odbore i u Negotinu i u Mionici, lokalnim samoupravama gde su juče održavani izbori. Međutim, nismo želeli da učestvujemo na tim izborima za koje je trebalo formirati listu i kandidovati je pre mesec dana, dok su u toku bili pregovori na temu unapređenja izbornih uslova”, kaže Rakić i dodaje:

“Bili smo solidarni sa našim parterima iz opozicije, kao što ćemo uvek biti, svesni činjenice da ni jedna stranka ne može sama smeniti mafijaški režim, već moramo biti udruženi i jedinstveni. Da li će neka stranka uzeti šest, 12, ili 20 odsto građanima ne znači mnogo. Čitav proces u svakom smislu kontroliše SNS i mafija koja je i ovaj put bila nosilac kampanje. U Srbiji ne može biti slobodna ni jedna opština, niti se može rešiti neki društveni problem, dok se ne smeni režim koji je uzrok svih tih problema”.

Opozicija da se pogleda u oči

Politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović za list “Nova” kaže da u vezi izbora u Negotinu postoje dva nivoa priče.

Đorđe Vukadinović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

“ Prvi je sam rezultat i to jedne i jedine opozicione stranke koja je izašla na izbore u Negotinu. Sam po sebi gledan taj rezultat Narodne stranke nije loš, ali ako je cilj bio kaošto su govorili predstavnici ove stranke nakon odluke da izađu na izbore, da ovo bude svojesvrstan test, može se reći da on nije uspeo. Uslova za regularne izbore nema. Eksperiment je pokazao da uslova nema. Nameće se pitanje kako se postaviti, jer režim očigledno ne želi da istrpi ni jednu jedinu opozicionu listu na jednim opštinskim izborima. Postavlja se pitanje šta bi radili na nekim važnijim izborima, kao što su parlamentarni recimo ili predsednički.

Na pitanje šta dalje, Vukadinović kaže:

“Opozicija mora ponovo da se pogleda u oči i da vidi šta dalje. Šta je sada cilj? To su teške dileme. Moraju sami sa sobom i sa svojim biračima da budu iskreni. Da li treba izaći na izbore ili treba sačekati bolje uslove”.

BONUS VIDEO: Tepić: Izbori će biti slobodni i fer ili ih neće biti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare