Negotin izbori
Izbori u Negotinu Foto:TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Srpska napredna stranka osvojila je više od 70 odsto glasova na lokalnim izborima u Negotinu i Mionici. Narodna stranka iskazala je sumnju u rezultate izbora u Negotinu, ukazujući na veliki broj nevažećih listića na kojima je bila zaokružena upravo njihova lista.

Na osnovu gotovo 60 odsto obrađenog glasačkog materijala u Negotinu, SNS je osvjio 72 odsto glasova, Narodna stranka 13 odsto, Savez 90/Zelenih Srbije 4,3 odsto, dok ostale partije nisu prešle cenzus, javlja reporter N1.

Iz Narodne stranke međutim ukazuju na čak pet odsto nevažećih listića i tvrde da je na većini njih bila zaokružena upravo njihova lista, a zatim je, kako kažu, dodato i nešto drugo što bi ih poništilo.

U Narodnoj stranci izražavaju sumnju da su predstavnici vlasti poništavali te listiće.

Narodna stranka je u Negotinu, na osnovu prebrojanih glasova 42 biračka mesta od ukupno 72, osvojila 13,26 odsto glasova, SNS 72,33 odsto, SRS 1,79 odsto, DSS-POKS 2,46 odsto, Zdrava Srbija Milana Stamatovića 1,51 odsto, a Savez 90 zeleni Srbije 4,32 odsto, uz 4,3 odsto nevažećih listića, izjavio je danas potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

„Ponosni smo na rezultat koji smo ostvarili u nemogućim uslovima. Zabeleženi su neviđeni pritisci, uhapšeno je 10 predstavnika Narodne stranke, od kojih su dvoje članova Opštinske izborne komisije, i oni su onemogućeni da rade svoj posao iako su bili službena lica sa službenim legitimacijama“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da je na nekim biračkim mestima naprasno proglašena dezinfekcija i da su zato članovi biračkih odbora isterivani napolje, što je, kako je istakao, još jedan način da se omogući krađa izbora.

„Evidentirali smo sve nepravilnosti i podnećemo žalbe u roku od 24 sata“, rekao je Aleksić.

„Neviđeno stvar se dogodila – Upravni sud nije prihvatio žalbu na što je OIK onemogućio nezavisnim posmatračima da posmatraju izbore, tako da je i pravosuđe upregnuto u izbornu krađu SNS-a“, dodao je Aleksić.

Iz Narodne su istakli i da je „pljačka izbora omogućena uz podršku policije i državnih institucija, koje su stavljene u službu SNS-a i izborne krađe“.

Podsetimo, izborni dan u Negotinu protekao je uz incidente i razmenu optužbi Narodne stranke i SNS-a. Narodna stranka saopštila je tokom dana da su njeni članovi biračkih odbora u toku dana privođeni bez ikakvog osnova i, kako su rekli, na taj način sklanjani sa biračkih mesta kako bi se omogućila krađa glasova.

Iz SNS-a su, s druge strane, optužili članove Narodne stranke da su zastrašivali građane i ometali proces glasanja.

Lokalni izbori održani su i u Mionici, gde je SNS osvojio 71,44 odsto glasova, koalicija SPS i SRS 10,89 odsto, Slobodni građani Mionice 5,53, a koalicija NADA 4,82 odsto.

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Pregled dana – 17.10.2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare