Milan St. Protić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Istoričara Milana St. Protića ne iznenađuju napadi vlasti na opoziciju uoči večerašnjeg protesta, jer je to, kako kaže, njen manir već dugo.

Manir još iz vremena kad su bili sa Šešeljem pa i posle kad su došli na vlast i do dana današnjeg. Čudim se ljudima koji se sad sablažnjavaju na njihovo ponašanje – kaže Protić za Danas.

Predstavnici vlasti optužuju deo opoziciju za političko lešinarenje jer je za 18 sati večeras povodom tragičnih masovnih ubistava najavila okupljanje „Srbija protiv nasilja“ ispred zgrade Skupštine Srbije.

Uz pomoć medija bliskih vlasti, predstavnici opozicije se nazivaju nasilnicima i sugeriše se da oni ne smeju da protestuju protiv nasilja koje je u društvu uzelo svoj danak. Protić kaže da ovu vlastu uvek očekujemo nešto bolje i da će se ponašati koliko toliko normalno, iako su nam toliko puta u prošlosti pokazali kakvi su i šta od njih može da se očekuje.

„To je sasvim u skladu sa njihovim poimanjem javnosti, politike, žalosti i odgovornosti“, navodi bivši ambasador.

Na pitanje šta je cilj takvog ponašanja, kaže da je to uvek isto.

„To je samo vlast. Njih interesuje samo vlast i ostanak na vlasti što duže ma šta se događalo i ma koliko situacija u zemlji bila tragična. Njih apsolutno, sve do jednoga, na čelu sa onim prvim, interesuje samo vlast i ništa drugo“, ukazuje on.

Na pitanje, da li to znači da su se uplašili večerašnjeg skupa, odgovara da svako ko ima neku reč protv njih postaje njihov neprijatelj.

„I oni u tome vide svoje neprijtelje. Ovo što će se večeras dogoditi njih objektivno ne ugrožva ni na kakav način. Ali oni u tome vide opasnost po sebe tj po svoju vlast i zato oni sami sebe pravdaju. Uvek je neko drugi kriv i nosi odgovornost a ne oni. Isto kao što su operisani od svakog saosećanja i doživljaja tragičnosti ovih dana kojima nažalost svedočimo. Vidite koliko su oni svi oguglali na sve i kako se ponašaju osvetnički i infantilno u toj svojoj osvetoljubivosti jer im to ugrožava vlast. Ništa drugo njih ne pogađa osim što takav strašan nezamisliv čin ugrožava njihovu ulepšanu sliku realnosti Srbije. I to se sad vrti u krug i nastaviće se“, predviđa Protić.

Kako dodaje, ne razume ni čemu večerašnji protest.

„Mislim da neće dati nikakav efekat i nisu mi baš jasni motivi ali u redu. Svako ima pravo da protestuje. Niko to nikom ne može da zabrani. Pokazalo se i ranije, u drugačijim okolnostima, da protesti ne mogu da daju rezultat koji opozicija očekuje“, podseća naš sagovornik.

Opširnije čitajte na Danas.rs.

Bonus video: „Srbija protiv nasilja“: Narodna poslanica Jerinić pozvala građane na današnji protest opozicije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar