Foto:printscreen/twitter/markodjuric

Nakon što je sedam kongresmena SAD pisalo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu sa zahtevom da se aktivnije uključi u suzbijanje korupcije u Srbiji pod režimom Aleksandra Vučića, u prorežimskim medijima su kongresmeni prozvani albanskim lobistima. Međutim, ispostavilo se da je jednog od njih Džima Kostu, samo dve nedelje ranije primio, a zatim nahvalio, srpski ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.

„Odlična diskusija sa @RepJimCosta o sve većem potencijalu Srbije u oblasti trgovine, industrije i tehnologije, našem velikom jubileju (140 godina prijateljskih odnosa Srbije i SAD ) i regionalnom značaju inicijative Otvoreni Balkan“, napisao je Đurić na Tviteru 21. oktobra i postavio fotografiju sa kongresmenom Kostom.

Dve nedelje kasnije, 5. novembra, sedam kongresmena SAD uputili su pismo predsedniku države Džozefu Bajdenu sa zahtevom da se ta država aktivnije angažuje u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora. U pismu se, između ostalog, navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić produbio korupciju, da je vlast omogućila ogroman profit televiziji Pink i da su poslovi državnog Telekoma obavijeni velom tajni.

„Stoga ohrabrujemo vašu administraciju da se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem angažujete u borbi protiv korupcije i da se se suzbiju napadi na slobodne medije. Oba pitanja su ključna za Srbiju i za njene težnje da postane deo Evropske unije”, navodi se u pismu kongresmena, koji pozivaju Bajdena i da razmisli o upotrebi izvršne naredbe 14033, koja podrazumeva “blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD za osobe koje utiču da destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu“.

Jedan od semorice kongresmena potpisnika jeste Džim Kosta, sa početka priče.

Čovek sa kojim je Đurić „odlično diskutovao“.

BONUS VIDEO: Marko Đurić i leptir mašna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare