Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Parlamantarne stranke i koalicije potpisale su danas "Dogovor o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore", u kome se u pet tačaka navodi šta treba da bude ispunjeno da bi izborni proces bi regularan. Taj dogovor potpisan je na inicijativu "Proglasa".

Dogovor su potpisali lideri koalicija „Srbija protiv nasilja“ i NADA.

Članica Proglasa, glumica Svetlana Bojković pročitala je okupljenima u Envoj centru tekst dogovora, u kome se pod prvom tačkom navodi zahtev za sprovođenjem preporuka ODIHR-a, a kao posebno važno ističe se zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska kao i kontrolu biračkog spiska od izbornog dana.

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

U potpisanom Dogovoru se traži od javnog servisa da blagovremeno i istinito izveštava građane o lokalnim i gradskim izborima i da svi koji na izborima budu učestvovali, budu ravnopravno zastupljeni u programu.

„Zahtevamo da ponovljeni izbori za grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sporvedene mere za unapređenje izbornih uslova. Osim toga, važno je da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima gde nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u istom danu kao i izbori za grad Beograd“, pročitala je Bojković.

Pročitajte još

„Upozoravamo da ponovljeni izbori za grad Beograd zakazani u kratkom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni ppošteni, i da na njih nećemo pristati. U vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni“, navodi se.

Za kraj se navodi zahtev za pravnu i političku odgovornost za izborne neregularnosti, a pozivaju se i sve političke organizacije „koje žele da doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore“ da pristupe tom dogovoru  su sa tačkama saglasne – da pristupe Dogovoru.

„Potpisivanje ovog dogovora samo je početak stvaranja jednog širokog fronta koji treba da omogući minimum koji nam je uskraćen, a to su pošteni i slobodni izbori, kao preduslov slobodne i demokratske Srbije“, poručio je jedan od inicijatora ProGlasa, reditelj Dragan Bjelogrlić.

BONUS VIDEO Vlast predstojeće izbore smatra presudnim, opozicija insistira na minimalnim preduslovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare