Izbori Veliki Trnovac Foto: Slobodna reč

Na ponovljenim izborima za narodne poslanike koji se danas održavaju na biračkom mestu broj 6 u Bujanovcu, u mestu Veliki Trnovac, do 16 časova glasalo je 358 birača odnosno izlaznost je oko 33 odsto, saopšteno je iz posmatračke misije CRTA. Od ovog biračkog mesta zavisi hoće li Koalicija Albanaca koju predvodi poslanik iz prethodnog saziva Narodne skupštine Šaip Kamberi dobiti jedan mandat na uštrb Socijalističke partije Srbije, ili će u suprotnom SPS "sačuvati" jedno poslaničko mesto.

Osim malog kašnjenja jutros prilikom otvaranja biračkog mesta, u toku dana nisu zabeleženi incidenti na biralištu od kog zavisi konstituisanje Narodne skupštine.

Podsećamo, iako je od parlamentarnih izbora 3. aprila prošlo skoro dva meseca, Srbija i dalje nema novu Narodnu skupštinu, jer se mandati poslanika ne mogu verifikovati dok Republička izborna komisija ne proglasi konačne rezultate, što je nemoguće zbog sada već drugog ponavljanja izbora upravo u Velikom Trnovcu. U međuvremenu je najavljeno okončanje procesa predsedničkih i beogradskih izbora, stari-novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakletvu će položiti 31. maja, dok je konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana za 11. jun.

Jutros su iz Crte saopštili da „nepoverenje među članovima biračkog odbora u Velikom Trnovcu otežava proces glasanja”, a prethodna dva glasanja na ovom mestu poništena su zbog nepravilnosti.

Na ovom biračkom mestu ima 1.089 birača, a konačan sastav Skupštine zavisi od toga kako će se današnji izborni dan završiti. Ukoliko Koalicija Albanaca Doline koju predvodi poslanik u prethodnom sazivu Šaip Kamberi, ipak osvoji dovoljno glasova za dobijanje jednog poslaničkog mandata, taj mandat će izgubiti lista Socijalističke partije Srbije.

Kako je saopštila CRTA, prvi put su 3. aprila na glasanje izašla 254 upisana birača i prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije, lista koju predvodi Kamberi je ostala ispod cenzusa za nekoliko stotina glasova.

Na ponovljenom glasanju 29. aprila, na biralište je izašlo 697 građana i na njima je ova lista uspela da osvoji dovoljno glasova za osvajanje tog mandata, a samim tim je prema preliminarnim rezultatima SPS izgubila jedan.

Potom je SPS pokrenula žalbeni postupak, podseća CRTA, glasanje je poništeno a novo zakazano za danas, 27. maj.

Do 16 časova danas je u Velikom Trnovcu glasalo oko 33 odsto upisanih birača, što je manje u odnosu na prošli put, kada je do 16 časova glasalo oko 41 odsto upisanih birača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar