Igor Braunović i Ivica Dačić Foto:M.A./ATAImages

Narodni poslanik Socijalističke partije Srbije i direktor "Srbijašume" Igor Braunović nedavno je na jednom skupu izjavio je da je od litijuma do litija veoma tanka linija, apelujući na "strane saveznike" da vode računa šta rade. Iz njegovog govora može se zaključiti se da poslanik SPS-a nije saglasan sa idejom predsednika Aleksandra Vučića da se kopa litijum u Srbiji, kao i to da nije baš na istoj "talasnoj dužini" po mnogim pitanjima sa svojim koalicionim partnerima.

“Vekovi braćo i sestre prolaze, a ne menja se ništa. I dalje svi rade protiv ove naše zemlje i ovog našeg naroda udruženi. Ne mogu danas sa ovog mesta da ne pošaljem nekoliko poruka, našim takozvanim domaćim i stranim saveznicima. Neće moći iz svojih fotelja da vređaju i ponižavaju nas borce i da nas nazivaju izdajnicima. Da poručim onim našim stranim saveznicima, od litijuma do litija tanka je linija, vodite računa šta radite. Zato braćo i seste u borbu, život ili smrt”, poručio je Braunović.

Iz ovog kratkog govora, zaključuje se da poslanik SPS-a nije saglasan sa idejom predsednika Aleksandra Vučića da se kopa litijum u Srbiji, kao i to da nije baš na istoj „talasnoj dužini“ po mnogim pitanjima sa svojim koalicionim partnerima.

Ovakav istup Braunovića pomalo začuđuje jer je opšte poznata stvar da se socijalisti, bar javno, uvek slažu sa onim što je stav SNS odnosno Vučića.

Zbog toga smo uputili nekoliko pitanja Braunoviću, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

PROČITAJTE JOŠ:

Pitali smo ga kada je snimak nastao, zbog čega je protiv iskopavanj litijuma, te da li će se kao poslanik u Narodnoj skupštini zalagati protiv njegovog kopanja i da li je kao deo vladajuće većine obavestio svoje koalicione partnere o svom stavu.

Takođe, pitanja smo uputili i predsedniku SPS Ivici Dačić, kako komentariše Braunovićevu izjavu i koji je stav SPS po pitanju kopanja litijuma, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Ko je Igor Braunović?

U Braunovićevoj zvaničnoj biografiji se navodi da je od novembra 2008. zaposlen u JP „Srbijašume“ kao savetnik generalnog direktora, u martu 2009. postaje zamenik generalnog direktora, a od marta 2010. godine je „zakonski zastupnik preduzeća sa svim pravima, obavezama i odgovornostima generalnog direktora“.

Rešenjem Vlade Srbije za v.d. direktora ovog preduzeća imenovan je 5. decembra 2017.

Takođe, Braunović je bio član Upravnog odbora AMSS-a, Upravnog odbora Košarkaškog kluba ‘Crvena zvezda’, Republičkog štaba za vanredne situacije, Saveta za uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 u RS i član organizacionog odbora ECO Fair-a. Od 2010. godine je predsednik muškog odbojkaškog kluba ‘Klek’ – Srbijašume, koji se takmiči u Super ligi Srbije, a 2011. godine postaje član Upravnog odbora Privredne komore Srbije.

Igor Braunović Foto:M.A./ATAImages

Član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i koordinator SPS za Zlatiborski okrug.

Osnivač je i predsednik Udruženja ljubitelja prirode „Naša Drina“.

U novembru 2021. KRIK je objavio da je bivši načelnik policije i blizak saradnik Dijane Hrkalović Dejan Milenković osumnjičen da je naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora Braunovića i oca ministra Nebojše Stefanovića. Braunović je krajem maja 2018. godine bio pod istragom za korupciju.

„Tužilac tvrdi da zbog toga nikada nije završena istraga protiv Braunovića, a detalji ovog postupka otkrivaju na koji način se u policiji uklanjaju dokazi iz istraga u kojima se pojavljuju vodeći političari ili članovi njihovih porodica“, navodi se u tekstu KRIK-a.

Braunović je izabran prvi put za narodnog poslanika 2022. godine na listi SPS, a potom i 2023. godine.

Takođe, tokom 2023. godine Braunović je podigao spomenik đeneralu Dragoslavu Draži Mihailoviću u centru Beograda, na mestu gde je bila kuća u kojoj je živeo Draža.

Mediji su pisali da je postavljanje spomenika Draže Mihailovića ostvarivanje dečačkog sna Braunović i njegovog oca, te da Braunović po svemu, čak i liku podseća na Mihailovića koji je u ono teško doba sabirao narod pod zastavu Otačestva i branio što se odbraniti moglo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare