Foto:EPA-EFE/ZIPI

Špansko MSP saopštilo je da će se građani Kosova suočiti sa problemima da legalno posete bilo koju zemlju u šengenskom prostoru koja ne priznaje nezavisnost Kosova, zbog čega je Španija, kao i svaka druga šengenska država prihvatila upotrebu kosovskih pasoša.

U odgovoru Španije se navodi da prihvatanje pasoša ne znači priznanje nezavisnosti Kosova.

„Sve zemlje Šengena (zone) koje ne priznaju (Kosovo) prihvatile su upotrebu običnih kosovskih pasoša. To ni na koji način ne podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova“, rekla je za Kohu portparolka španskog Ministarstva spoljnih poslova Aljarilja Kortezon, prenosi KoSSev.

U odgovoru MSP Španije dalje se navodi da ova država podržava dijalog Kosova i Srbije kao način za rešavanje problema između zemalja i „teži da umanji njegov uticaj kod građana“.

Od 1. januara ove godine, građani Kosova sa biometrijskim pasošima mogu slobodno da putuju u zemlje šengenskog prostora, nakon stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza.

Španija je među pet zemalja članica EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova, uz Grčku, Kipar, Slovačku i Rumuniju.

Odluku Španije da prizna pasoš pozdravili su šefica kosovske diplomatije Donika Gervala i zamenik premijera Besnik Bisljimi.

***
BONUS VIDEO – Očekivanja i realnost, Srbi sa Kosova između dva Badnja dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare