Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Španski list „El Pais“ objavio je da je Španija potvrdila da prihvata pasoš Kosova, iako ne priznaje njegovu nezavisnost, piše Kalzo (Kallxo), a prenosi KoSSev.

Prema izveštaju ovog lista, Evropska komisija je u aprilu saopštila da će Španija biti jedina zemlja u šengenskoj zoni u koju građani Kosova neće moći da putuju, piše KoSSev.

„Španija je prihvatila kosovski pasoš kao važeći, uprkos tome što ne priznaje nezavisnost ove zemlje…“ – naglašava španski list pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova i Evropskoj uniji.

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi (Bislimi), saopštio je juče da Španija priznaje pasoš Republike Kosovo i rekao da građani Kosova mogu da putuju u Španiju i bez viza.

„Dobre vesti se nastavljaju. Za naše građane i državu. DG Home je saopštio da sada čak i Španija priznaje pasoše Republike Kosovo. Tako da možemo putovati bez viza u ovu zemlju“, rekao je Bislimi.

On je dalje dodao da je bezvizni režim počeo 1. januara i da je Španija sada destinacija koja je dodata zemljama šengenskog prostora u koje možete slobodno putovati. Građani Kosova su od 1. januara počeli da putuju u šengenski prostor bez viza.

Odluku EU o liberalizaciji viza za Kosovo potpisali su 19. aprila 2023. godine predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta EU.

***

BONUS VIDEO – Očekivanja i realnost, Srbi sa Kosova između dva Badnja dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare