Jelena Milošević, narodna poslanica i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde izjavila je danas da će zahvaljujući upisivanju svojih ljudi u biračke spiskove Srpska napredna stranka u startu imati u Nišu u odnosu na druge liste prednost od nekih skoro 11.000 glasova, a to je uz izlaznost od 50 procenata, skoro 11 procenata glasača.

„Trend promena u biračkom spisku je neverovatan. Na dnevnom niovu je od 2022. do 2023. godine birački spisak menjan za 60 imena, tokom 2023. godine menjan je dnevno za 70 imena, a od decembra 2023. godine do sada, dok je zatvoren birački spisak, imamo 140 promena dnevno. To znači da se na svakih pet minuta i 14 sekundi, u dve smene bez pauze dešava promena u niškom MUP-u. Složićemo se da to nije normalno i verovatno se radi o ljudima dovedenim iz drugih opština“, izjavila je Milošević na konferenciji za novinare.

PROČITAJTE JOŠ...

Ona je kazala da je tim informatičara koji se bavio uporednom analizom biračkog spiska za izbore u poslednje tri godine, dokazao da se birački spisak ne menja kvanitativno, već kvalitativno i to je jedan od razloga što Stranka slobode i pravde ne izlazi na izbore.

„Smatramo da ovo nisu izbori, ovo je farsa, jer krećete u trku sa vezanim rukama i nogama, sa povezom oko očiju, trčite trku sa preprekama u kojoj je suprotna strana, odnosno Srpska napredna stranka već 10 posto ispred vas“, istakla je Milošević.

Predstavnica stranke Srbija centar Vesna Stojanović kazala je da ovih dana intenzivno pristižu listići za glasanje za 2. jun, a primetne su tri nepravilnosti.

„Stižu pozivi za glasače na nepostojeće brojeve stanova u zgradi, kao što je to slučaj na Obilićevom vencu. U zgradi koja ima 70 stanova, stigao je poziv za lice za broj stana 71. Stiže i veliki broj poziva bez upisanog broja stana u stambenoj zgradi, a to se ranije nije dešavalo dešavalo tako puno. Pojačano je i prijavljivanje birača na kuće, odnosno individualne stambene objekte. Primećena su i neslaganja u biračkim spiskovima, da lice nije upisano u birački spisak za gradske izbore, a jeste za opštinske izbore i obrnuto“, izjavila je Stojanović

Saša Popović, profesor informatike i deo tima koji se bavio analizom biračkih spiskova rekao je da su članovi tima posmatrali tri izborna ciklisa, parlamentarne izbore 2022. godine, parlamentarne izbore iz decembra 2023. godine i posmatramo izbore koji će biti 2. juna.

„Želeli da uporedimo to na koji način se vrše promene u biračkom spisku, jer kada posmatramo iz jednog izbornog procesa u drugi apsolutna promena birača se kreće oko 1.000 ljudi, međutim kada uporedimo promenu imena do kojih smo došli promena je mnogo veća i ona pokazuje puno nelogičnosti koje postoje u biračkom spisku“, rekao je Popović.

On je rekao da je tim informatičara, da bi stekao kompletnu sliku, uporedio lokalne izbore koji će se desiti u junu sa parlamentarnim iz 2022. godine.

„Ukupna promena birača je 1.680 lica, a iz biračkog spiska je brisano 19.051 ime, a upisano je 17.255 novih imena. Promena između 2022. i 2024. godine je neverovatnih 36.306 imena. Primenili smo demografske trendove i došli do toga da maksimalno koliko je realno da se promeni broj različitih imena u biračkom spisku 16.700. Ne možemo objasniti zašto je 9.051 ime brisano iz biračkog spiska i po kom osnovu je 10.000 imena upisano u birački spisak. Taj neobjašnjivi višak predstavlja moguće fantome. On iznosi 10.555 birača ili 4,66 procenata, na 100 odsto izlaznost. Ukoliko posmatramo izlaznost od 50 procenata, pocenat neobjašnjivih imena dolazi do 10 procenata“, izjavio je Popović.

On je kazao da je „neobjašnjivi višak“ imena u biračkim spiskovima u Nišu u decembru 2023. godine u odnosu na izbore održane 2022. godine iznosio 9.700.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare