Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Šefica Misije UN na Kosovu (Unmik) Karolin Zijade na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku izjavila je da lideri u Beogradu i Prištini moraju da preduzmu odgovorne korake da ponovo izgrade poverenje u procesu normalizacije odnosa.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, Zijade je rekla da „bez vidljive posvećenosti političkih lidera može doći do direktnih posledica po regionalnu stabilnost“.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine, Zijade je kazala da „kontinuirano fokusiranje pažnje“ na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i na njegov Implementacioni ankes od 18. marta „treba da bude praćeno hrabrim vođstvom i potezima“.

„Napredak u odnosima zahteva da oni koji su postali sumnjičavi prema namerama druge strane ponovo izgrade poverenje“, navela je Zijade.

Ona je ohrabrila lidere da jasno i kontinuirano komuniciraju sa građanima o pitanjima koja utiču na život, uključujući nepristrasnost pravosudnih institucija i zaštitu ljudskih prava.

„Uveravanje je neophodno kako bi se zamenila osećanja nepoverenja i neizvesnosti koja osećaju obični stanovnici sa obe strane reke Ibar. Agresivnu retoriku treba izbegavati, a strahove zameniti konkretnim razlozima za poverenje i optimizam“, rekla je Zijade.

Navela je da su vanredni izbori u četiri opštine na severu Kosova 23. aprila protekli mirno, ali da se treba pozabaviti „pitanjima predstavljanja“. Izrazila je nadu da će usvajanje zajedničke Deklaracije o nestalim licima, koje se očekuje 2. maja u Briselu, omogućiti nastavak pune saradnje Prištine i Beograda kroz Radnu grupu za nestala lica. Zijade je pozvala i na „dobronamerno razmatranje“ nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većnom.

Na sednici SB UN o radu Unmika i Srbiju i Kosovo predstavljaju ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Donika Gervala Švarc. Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, a od 2020. po dve sednice godišnje.

BONUS VIDEO: Da li su građani sa severa Kosova primorani da uzmu prištinske pasoše?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar