Savo Manojlović Foto: Ivan Dinić/Nova

Povodom pucnjave na severu Kosova danas se oglasio i direktor za kampanje Pokreta Kreni - Promeni Savo Manojlović koji je istakao da je demilitarizacija severa Kosova jedino rešenje.

„Jedino rešenje za sever Kosova je demilitarizacija ovog područja. Kosovske (albanske) snage bezbednosti se moraju povući iz četiri srpske opštine na Severu. Jedine bezbednosne snage koje trenutno mogu biti tamo su međunarodne“, rekao je Manojlović u pisanoj izjavi.

„Prema svim propisima, sporazumima, rezolucijama, pa čak i samom Ustavu tzv. Kosova lokalna policija mora biti sastavljena od lokalnog stanovništva koje izražava etničku sliku Severa na kome se nalaze Srbi“, istakao je on.

Manojlović je ocenio da međunarodna zajednica svoj kredibilitet može da popravi samo ako se dosadašnji sporazumi poštuju.

„Vlast Srbije mora glasnije da ističe konkretne zahteve koji sadrže rešenja i pravno su utemeljena, a u realnosti doprinose miru i obezbeđuju zaštitu prava ugroženih ljudi na Kosovu. Potrebno je više rešenja, a manje prazne priče koja služi za podizanje rejtinga. Kurti do sada ekstremnim ponašanjem najviše ugrožava mir“, ocenio je Savo Manojlović.

Podsetimo, u pucnjavi na severu Kosova poginuo je jedan policajac albanske nacionalnosti, dok su najmanje dvojica ranjena. Prema prvim informacijama, do pucnjave je došlo u selu Banjska.

Kosovska policija potvrdila je da su u dosadšnjoj razmeni vatre ubijena tri „napadača“.

Osim toga, petoro je uhapšenih, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku.

Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, municija, značajna količina oružja.

Opširnije o dešavanjima na severu Kosova čitajte u našem blogu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar