Foto: Profimedia.rs

Članovi Nadzornog odbora Trepče, koji su razrešeni odlukom kosovske vlade od 28. februara, razmatraju tužbu protiv ministarke ekonomije.

Članovi Nadzornog odbora (NO) Trepče, koji su otpušteni odlukom kosovske vlade od 28.februara, ocenili su da je ova odluka doneta bez analize stanja u preduzeću i radu NO. Oni tvrde da je odluka doneta bez ikakvog smislenog opravdanja, tendenciozna je i politička, piše Indeksonline.

Obrazloženje za razrešenje odbora Trepče imalo je dve tvrdnje, prva da je imovina data u zakup, a druga je vezana za nedavno objavljen konkurs u preduzeću.

„Ali nova ministarka ekonomije, gospođa (Rozeta) Hajdari je, ne znajući ovlašćenja Nadzornog odbora i uprave preduzeća, težila i uticala na političku odluku, aludirala na neistinite stvari kao izgovor za razrešenje članova Nadzornog odbora“, navedeno je u saopštenju, prenosi Indeksonline.

Prema članovima odbora, novi ministar bi prvo morao da poseti preduzeće Trepča, da se sastane sa rukovodiocima kompanija, izvrši detaljnu analizu celokupne situacije, a zatim razmisli o koracima koje treba preduzeti.

Nadzorni odbor će razmotriti mogućnost podnošenja tužbe protiv ministarke Hajdari zbog neistinitih navoda u obrazloženju, kao i pokušaja blaćenja rada Nadzornog odbora Trepče“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na jučerašnoj sednici kosovske vlade, saopštio da je razrešen Upravni odbor kompanije za upravljanje železnicama „Infrakos“ i Nadzorni odbor „Trepče“.

Podsetimo, razrešenje odbora Trepče bio je jedan od zahteva meštana Starog trga, nezadovoljnih poslednjim konkursom za zapošljavanje u Trepči. Oni zahtevaju i poništavanje ovog konkursa, kao i otpuštanje generalnog direktora Trepče.

Njih su tokom nedavnog protesta posetili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani. Kosovski premijer je tada pred učesnicima protesta rekao da će se njihovi zahtevi uzeti u obzir.

(Indeksonline/KoSSev)