Sanda Rašković Ivić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kao moguće posledice eskalacije na severu Kosova nakon nedeljnog oružanog sukoba u mestu Banjska, potpredsednica Narodne stranke i članica skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić vidi u daljem pogromu srpskog stanovništva.

Teško je tumačiti neke događaje ako nemate relevantne informacije o tome, ističe potpredsednica Narodne stranke.

„Ono kako ja to vidim jeste da je Kurti do subote bio gubitnik diplomatsko-političkom planu i da je od nedelje taj diplomatsko-politički plan i to njegovo gubitništvo zamenjeno antiterotstičkom akcijom. Taj antiterorizam je veliki deo međunarodne zajednice prihvatio“, objašnjava Sanda Rašković Ivić za N1.

Sagovornica se ne slaže sa tim da je incident u Banjskoj bio teroristička akcija.

„Jako je teško reći šta je to terorizam. Za nas je terorista Adem Jašari, a za Albance je on borac za slobodu“, smatra Rašković Ivić.

Kako ističe, ne vidi koji je cilj i svrha svega što se dogodilo u nedelju.

„Da su htelu nešto da postignu ovim vojnim sredstvima meni bi bilo logično da su napali punktove ROSU, a ne da naprave barikadu sa dva kamiona. Nije mi jasno ko je te ljude nagovorio i izmanipulisao da uopšte uzmu oružje i da uđu u vatreni konflikt koji je na obe strane rezultirao krvoprilićem“, naglašava ona.

Ono što je neobično, smatra Rašković Ivić, je da naše službe nisu videle i nisu sprečile dešavanje u Banjskoj.

„To su morale da znaju naše službe. To su sigurno i znale albanske službe jer oni se ne bi mogli tako brzo organizovati da vi praktično za pola sata dobijete toliki broj ljdui, toliki broj dugih cevi, snimanje iz drona. KFOR je takođe morao da zna“, objašnjava potpredsednica Narodne stranke.

„Kurti vrši teror“

Sagovornica naglašava da u ovom slučaju nema nevinih.

„To je jedna luda kuća. Kurti vrši teror i to je poznato. Vlada na severu na najgori mogući način. Ali ne verujem da je ljudima puko film i da su oni došli i stavili na jedan mostić dva kamiona i odlučili da se bore“, smatra ona.

Potpredsednica Narodne stranke ističe da su obe strane znale da će se Banjska dogoditi, a da mi možemo samo da pretpostavljamo šta bi to moglo da bude.

„Ovo je generalna proba za motivisanje novog pogroma nad našim stanovništvom, nad Srbima na KiM. Da smo mi imali 600 srpskih policajaca na severu ovakava situacija se ne bi dogodila“, ocenjuje ona.

Na pitanje šta dalje i kako treba da se postupa, Rašković Ivić odgovara da ne vidi rešenje u dijalogu.

„Ovo je vreme kad ja ne znam o čemu bi se razgovaralo. Treba hladne glave pustiti da se strasti smire. Da se sever Kosova demilitarizuje u potpunosti, da se ROSU kompoletno povuku, da bude samo KFOR taj koji će brinuti o bezbednosti ljudi pa onda videti šta dalje da se radi“, zaključuje Rašković Ivić.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar