Foto:shutterstock; Tanjug Rade Prelic; Zoran Žestić; Nenad Mihajlović/NOva.rs

Gradska izborna komisija trebalo bi u narednih nekoliko dana da objavi konačne rezultate izbora u Beogradu, za koje se pretpostavlja da će biti kao i preliminarni. Oni predviđaju da će 56 odborničkih mesta u Skupštini grada Beograda imati SNS i SPS, dok će cela opozicija imati 54. To znači da naprednjaci i socijalisti imaju većinu i mogu da formiraju vlast u glavnom gradu.

Konačni rezultati izbora u Beogradu nisu utvrđeni ni 23 dana nakon izbora, a i nakon njihovih objavljivanja sledi dugotrajna i nimalo jednostavna procedura za formiranje vlasti.

Kako će to izgledati, korak po korak, za Nova.rs objašnjava član Gradske izborne komisije Zoran Alimpić.

Zoran Alimpić Foto:medija centar beograd

“Nakon ponavljanja izbora na ova poslednja dva mesta počeo je rok za prigovore u trajanju od 72 sata. Ne znam da li ih je bilo, niko nas nije obavestio, ali ako jeste GIK ima rok od 72 sata da na njih odgovori. Taj rok u ovom trenutku još nije istekao. Kada to prođe onda Upravni sud treba da odgovori na žalbe kojih u ovom trenutku ima nekoliko stotina. I tu je rok 72 sata, od trenutka kada dobiju predmet. Teško je proceniti, ali u narednih nekoliko dana GIK bi trebalo da objavi konačni rezultat beogradskih izbora, koji će verovatno biti isti – 56 za SNS i SPS, 54 za opoziciju”, navodi Alimpić za Nova.rs

Od objave konačnih rezultata GIK ima rok od sedam dana da raspodeli mandate odbornicima pojedinačno po imenima.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Kada se to objavi na zvaničnom sajtu GIK i RIK, tada počinje da teče rok za konstitutivnu sednicu. Nju zakazuje predsednik Skupštine grada iz prethodnog saziva, a to je Nikola Nikodijević iz SPS. On ima rok od 10 dana da uputi poziv za konstitutivnu sednicu, a ona mora biti održana u roku od 30 dana od dana objavljivanja imena odbornika. Na toj sednici predsedava najstariji odbornik, verifikuju se mandati, a ukoliko postoji većina bira se predsednik Skupštine grada i sekretar. Tada počinje da teče rok od mesec dana u kojem treba izabrati gradonačelnika, a gradonačelnik zatim predlaže članove veća i skupština praktično može da počne sa radom i da se sastaje jednom u tri meseca”, objašnjava Alimpić.

Ukoliko se, međutim, ne uzabere gradonačelnik onda Vlada Srbije na predlog Ministrastva za državnu upravu i lokalnu samoupravu raspušta Skupštinu grada i imenuje pet članova privremenog organa koji će upravljati gradom.

“Oni se biraju srazmerno poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, a prema trenutnom odnosu snaga dva bi bila iz SNS, jedan iz SPS i dva iz opozicije. Ovo telo vodi grad do novih izbora, koje raspisuje predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca od raspuštanja Skupštine grada. Kad ih zakaže, oni treba da se održe u roku ne kraćem od 45 i ne dužim od 60 dana”.

Tako se dolazi do roka od šest meseci kada bi i prema najavama vlasti i opozicije trebalo očekivati nove izbore u Beogradu, ukoliko ih bude.

“Ako se, međutim, izabere novi gradonačelnik on može da obavlja ovaj posao četiri godine, koliko mu traje mandat, a može u bilo kom trenutku i da podnese ostavku. Skupština grada tada ima rok od mesec dana da izabere novog gradonačelnika. Ukoliko se to ne desi raspušta se Skupština i ponavlja se cela već objašnjena procedura”, zaključuje Alimpić.

BONUS VIDEO: Da li su izbori za Beograd gotovi ili se igra na produžetke?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar