Aleksandar Vučić i Aleksandar Gruško, Aleksandar Vučić i Turko Daudov Foto:Instagram/buducnostsrbije/Instagram/Turko Daudov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnom periodu imao je nekoliko sastanaka na visokom nivou sa predstavnicima Ruske Federacije. Nakon susreta sa Aleksandrom Gruškom, zamenikom šefa ruske diplomatije, koji je Vučić pokušao da sakrije od javnosti, gost predsednika Srbije bio je i Turko Daudov, savetnik čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Ni za ovaj sastanak javnost u Srbiji nije saznala zahvaljujući PR službi šefa srpske države, koja medije bukvalno obaveštava o svim Vučićevim aktivnostima, već su informacije o sastanku došle od samog Daudova, koji se pohvalio poklonom koji je uručio svom domaćinu u Beogradu.

Savetnik Ramzana Kadirova, čečenskog lidera i jednog od aktivnih učesnika rata u Ukrajini, Turko Daudov, na početku razgovora sa Vučićem preneo je pozdrave iz Čečenije predsedniku Srbije i, preko njega, celom srpskom narodu.

Pročitajte još...

Danas u svetu postoji teška politička situacija, kad je Rusija došla u odbranu duhovnih, tradicionalnih i porodičnih vrednosti, pokazala Zapadu odbacivanje vanzemaljske ideologije koju su oni nametnuli, možemo reći da je ceo zapadni svet ustao protiv nje. Ali, uprkos svim poteškoćama i ogromnom pritisku koji vrši Evropa, rukovodstvo i narod Srbije ne samo da se nisu suprotstavili, već su pokazali i svoju podršku Ruskoj Federaciji”, rekao je, između ostalog, savetnik Kadirova. 

Njegove pozdrave Vučić nije preneo srpskom narodu, naprotiv, prećutao ih je. Pa tako na zvaničnom sajtu predsednika nije bilo vesti o sastanku, niti je medijima prosleđeno saopštenje. Informacije o susretu sa gostom iz Ruske Federacije nije objavljena čak ni na Instagram profilu šefa srpske države, već je vest potekla od samog Dudova koji je objavio fotografiju na kojoj se vidi predsednik Srbije obučen u čečensku narodnu nošnju.

Ovo nije jedini susret ovog tipa koji je predsednik države pokušao da sakrije od javnosti. Identična situacija viđena je i nakon sastanka sa zamenikom šefa ruske diplomatije Aleksandrom Gruškom. Informacije o sastanku objavio je portal Nova.rs, a to je, čini se, baš pogodilo Vučića , pa je imao potrebu da ono što je novinarski posao okarakteriše kao denunciranje.

„Evo ja sam hteo da sakrijem. Glup sam i mislio sam da mogu da sakrijem. Što bih ja hteo da sakrijem? Možda da bih sačuvao Srbiju. Recimo da su sve pogodili. Pa što ste me onda denuncirali? Što ste denuncirali predsednika svoje zemlje? Šta ste vi, profesionalni denuncijanti? Dragi naši na Zapadu ovaj je hteo nešto da sakrije od vas“, rekao je, između ostalog, predsednik nakon što mu je voditeljka TV Prva pročitala delove teksta objavljenog na portalu Nova.rs.

Najava ovog sastanka, ne samo da nije, suprotno ustaljenoj praksi PR tima predsednika, bila dostavljena medija, već se vlast u Beogradu potrudila da sakrije da je uopšte došlo do susreta šefa srpske države i ruskog diplomate.

Da je vlast zaista pokušala da sakrije ovaj sastanak, naveli su i izvori “Nove” iz vrha vlasti, uz napomenu da je dogovor bio da se ne obaveštavaju mediji i da ih je zateklo saopštenje ruske strane.

Prema rečima sagovornika Nova.rs, državni vrh Srbije je doneo odluku da sakrije od javnosti da je ruski diplomata boravio u poseti, strahujući prvenstveno od reakcija Evropske unije i SAD. Kako se navodi, ovakva odluka je doneta zbog ranijih iskustava i negativnih komentara koji su usledili nakon otkazivanja posete Sergeja Lavrova Srbiji i burnih reakcija sa Zapada nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa Ruskom Federacijom u Njujorku.

“Ruska strana je, suprotno dogovoru, pustila ovu vest u javnost iz njima znanih razloga”, rekao je naš sagovornik.

Kad je reč o samom sastanku Vučića i Gruška, naš sagovornik dodaje da je gosta iz Moskve zanimalo da li će Srbija odgovoriti potvrdno na zahteve iz EU i uvesti sankcije Rusiji.

“Vučić je odgovorio da Srbija za sad neće uvoditi sankcije, ali da je njena pozicija sve teža. Gostu je predočio da Srbija pokušava da vodi sopstvenu, samostalnu politiku, ali da za to niko ne pokazuje preterano razumevanje”, naveo je naš sagovornik.

Podsetimo,  ruski Komersanta je objavio da je nenajavljen dolazak Aleksandra Gruška Beogradu dogodio umesto posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koja je planirana za 6. i 7. jun. Kako piše ovaj medij, nezavnični razlog za otkazivanje posete Sergeja Lavrova je taj što se Srbija, plašeći pritska Zapada, tada “nije posebno zainteresovala” za dolazak Lavrova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare