Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Galaksija 32

Nedavni protest građana Knića protiv rudarenja litijuma doveo je do prepiske između Srećka Ilića, predsednika opštine Knić i mitropolita žičkog Srpske pravoslavne crkve gospodina Justina. Ilić se mitropolitu "žalio" na parohijskog sveštenika crkve u Borču, zbog prisustva na protestu.

Predsednik opštine Knić, Srećko Ilić (SNS) je 8. avgusta, dva dana posle protesta građana u centru Knića poslao pismo gospodinu Justinu u kome se žali da je „Aleksandar Jaćović, parohijski sveštenik crkve u Borču i namesnik gružanski, u odori sveštenika prisustvovao političkom skupu, čime je javno dao podršku skupu i političkim strankama“, piše N1.

„Baveći se politikom punih 11 godina, nikada nisam tražio od sveštenih lica da se javno izjašnjavaju i daju podršku mojoj političkoj opciji, jer smatram da naša crkva pripada svim vernicima, ma kojoj partiji pripadali“, napisao je predsednik opštine Knić Srećko Ilić.

Arhiepiskop i mitropolit žički Srpske pravoslavne crkve, gospodin Justin je 12. avgusta 2024. godine odgovorio na pismo Srećku Iliću (SNS), predsedniku opštine Knić kome naglašava da i sveštenici imaju demokratsko pravo na izražavanje mišljenja.

Knić, protest, tužakanje sveštenika mitropolitu žičkom Knić, protest, tužakanje sveštenika mitropolitu žičkom
Knić, protest, tužakanje sveštenika mitropolitu žičkom Knić, protest, tužakanje sveštenika mitropolitu žičkom

„Smatramo da je neotuđivo pravo svih građana Srbije, uključujući i sveštenike, da svoje mišljenje na svaki mogući demokratski i nenasilan način izraze a posebno kada dolazi u pitanju životna sredina i zdravlje ljudi. Zbog toga smo uvereni da prisustvo našeg sveštenika Aleksandra na pomenutom skupu nije stranački obojeno , čemu bi se , da nemamo drugačije uverenje i sami žustro usprotivili „, zaključuje u pismu mitropolit žički Justin.

Da podsetimo, u Kniću je 6. avgusta, na platou ispred Dom kulture održan građanski protest – “ Bez rudnika“, na kome su protiv istraživanja i rudarenja litijuma i bora govorili ekološki aktivisti.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare