Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Da je nova, 2023. godina krenula dobro za poslanike Srbije potvrđuje odluka Skupštine da narodni predstavnici imaju veću platu za 12,5 odsto. Za neke značajno povećanje, za neke druge biće povećanje koje neće ni osetiti, dok se građani istovremeno pitaju zaslužuju li političari da uopšte budu plaćeni. Istovremeno, neki drugi se pitaju kako poslanici čak i sa ovim povećanjem mogu da se hrane, plaćaju stanove, račune i kupuju skupocena odela. Plata od oko 120.000 dinara nije dovoljna za to. Možda i jeste, ali onda živimo magiju dostojnu Hudinija, pa ne bi bilo zgoreg da nam poslanici objasne kako sve to postižu sa oko 1.000 evra. Možda nešto i naučimo.

Na sednici Administrativnog odbora u sredu doneta je odluka da se poveća osnovica za obračun plate za narodne poslanike, ali i predsednika Srbije. Njihova primanja će biti veća za 12,5 odsto, što će i dalje biti nedovoljno da se pokriju svi troškovi koje poslanici javno pokazuju.

Stvar je prilično jasna: većina poslanika ima skupa odela (od više stotina, pa čak i nekoliko hiljada evra), voze kola, ručaju po restoranima, te kao ostatak zemlje imaju određene troškove. Kako je to sve moguće uz tako malu platu?

Odgovor se nekako sam nameće – ili su Hudini, svetski poznat iluzionista ili su skloni korupciji.

Sagovornici Nova.rs nemaju dilemu da je Srbija stvorila sistem koji ne odgovara adekvatno na problem korupcije, te da ne postoji nikakva garancija će i sa znatno većom platom nego što je trenutna, korupcija biti na nižem nivou.

Po njihovim rečima, problem je u sistemu, u tome što je korupcija duboko usađena, a tu je negde i odgovor na pitanje kako je moguće uz toliku platu imati skupa odela i lagodan život.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk kaže za Nova.rs da ni plata od 10.000 evra ne može biti garant da neće biti korupcije.

“Nema tu pravila, neko će da radi pošteno za platu kolika god bila, a neko će da bude sklon I da mu je plata 5.000 ili 10.000 evra. Nije to presudno, već je suština što mi nemamo izgrađen sistem u kojem se korupcija posmatra kao nešto negativno. Ovde po pravilu vlada uverenje da ako ste bili u prilici da uzmete novac, a niste, vi ste nesposobni ili plašljivac”, kaže Ćulibrk za Nova.rs.

„Kako su do sada radili, i dosadašnje plate su im prevelike“

Naš sagovornik napominje da nije problem sama plata, te da je ovde javni prostor pun demagogije.

Milan Ćulibrk Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ne mogu da verujem da svi nasedamo na priču kako su male plate ministara, premijera ili predsednika, a svako njihovo odelo nije ispod nekoliko hiljada evra. Šta to znači, da oni ne jedu, ne piju i sve što zarade potroše na odela i krpice. Meni je muka kada se raspravlja o platama. Treba videti kakav je njihov doprinos, pozitivan ili negativan, pa tek onda da kažemo da li su dobro plaćeni. Ovako kako su do sada radili, od uvođenja višestranačja, to je sve bilo previše u odnosu na ono šta su radili. Njihova aktivnost više priliči učesnicima rijalitija.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović tvrdi da plata poslanika ne sme da bude veća od prosečne.

„Mišljenje koje je opšte priznato u celom svetu je da poslanik ne sme imati veću platu od prosečne. Ako se ti boriš da Srbija poraste, otkud ti znaš kako ona raste ako ti je plata plata 10 puta veća od proseka. Sa druge strane, političari na takvim mestima imaju toliki uticaj da njemu plata ne znači ništa“, objašnjava naša sagovornica.

Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Popović napominje da je priča o platama tema za „domaćine i penzionerke koje piju kafu“.

“Time se animira neki sloj ljudi sa nižim primanjima, koje su nezaposleni i koji nasedaju na takve priče. Ono što meni nedostaje u javnom prostoru su razgovori o tome čemu služe takvi poslanici. Zbog čega su oni uopšte došli na takvo mesto ako će plata biti jedino pitanje”, odgovara naša sagovornica.

Na naše pitanje kako je moguće da poslanici sa tako malom platom mogu da kupe bilo šta, jer to nije dovoljno za preskupa odela, hranu i život, Popović odgovara da je to pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije.

“Ona treba da postavi pitanje političarima gospodo kolika su vaša primanja? To je njihov posao, ali ga ne radi dobro. Isto tako je trebalo da pita Vulina kako je kupio stan. Ne može se samo na televiziji videti odelo od 4.000 evra, a plata je 110.000 dinara i da ostaje na nama da tumačimo kako je to moguće”, zaključuje Popović.

Bonus video: Anna Oreg i Predrag Marsenić o evroposlanicima među poslanicima i zaokretu ka Vašingtonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar