Foto: Shutterstock, Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia, Instagram/Buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se prema sopstvenim rečima oblači u fundusu i plaća sam svoju flašicu vode, konačno je dočekao da i država malo misli na njega. Naime, na sednici Odbora Skupštine doneta je odluka da se poveća plata za predsednika, koji će u narednom periodu imati veća primanja.

Nemam ništa, ne možete da mi nađete ništa, nikada nisam imao novca, stan mi je kupio otac, oko drugog mi je pomogao Šešelj… Sam plaćam svoju flašicu vode, lažete da ovaj džemper košta 400 evra, ja se oblačim iz fundusa… I pustite me više, nije mi ni do šnicle, dajte mi one haribo bombone iz aviona… Zvuči poznato? Naravno, u pitanju je „skromni“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šef poslaničke grupe Narodna stranka Miroslav Aleksić rekao je da će plata predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle povećanja od 12,5 odsto biti daleko manjaod plate direktora javnih preduzeća, raznoraznih agencija, nezavisnih tela Republike Srbije.

On je kao primer naveo da direktor “Pošte” Zoran Đorđević ima platu 225.000 dinara, “Srbijagasa” Dušan Bajatović 203.000, guvernerka Narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković 615.000, a zaštitnik građana Zoran Pašalić 466.000.

“To je čista demagogija da oni koji su potčinjeni, čiji rad kontroliše Vlada, parlament imaju plate dva, tri ili više puta veće od ministara, od predsednika države.Šta je to nego demagogija?Postavlja se pitanje kako ministri žive od tih zarada?Šta je povod i motiv ministarke Dubravke Đedović da sa plate od 7000, 8000 evra dođe na ministarsku platu od 1000 evra?”, pitao je Aleksić.

Šef poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok Boško Obradović rekao je da su, prema nekim ranijim istraživanjima i anketama, poslanici Skupštine Srbije imali najniže plate u regionu i Evropi.

“To je tako zato što se političari u našoj zemlji plaše da povećanjem plata onih koji se nalaze na državnim funkcijama rizikuju i određeni politički, izborni rejting”, rekao je Obradović.

Predsednik Srbije – Aleksandar „Skromni“ Vučić

I zaista, kad ukucate njegovo ime u pretrazi sajta Agencije za borbu protiv korupcije videćete da naš predsednik stvarno nema ništa, osim svoje plate u iznosu od 157.262 dinara i jedne garsonjere od 30 metara kvadratnih. I to je to. Nema ni automobil, firmu, niti ušteđevinu u banci.

Zašto pobogu vest o tome nije obišla planetu, kao onomad kad su svi pisali o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, koga su nazivali najskrominijm predsednikom na svetu? E taj čovek kojem je, sad je već očigledno, lažno dodeljena ova laskava titula, je u vreme dok je bio predsednik Urugvaja donirao 97 odsto svoje plate, vozio je automobil “volkswagen beetle” iz 1987. godine i prodavao cveće koje je sa svojom suprugom uzgajao u vlastitoj bašti. Živeo je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Lusijom Topolanski i tronogim psom Manuelom. Nije imao telohranitelje, ni službeni vozni park.

Međutim, imao je automobil, a naš predsednik čak ni to, a imao je i kuću, a naš predsednik samo garsonjeru. I to zaista treba da uđe u zapisnik.

Ali, ali… doviknuo bi neko – možda KRIK, i podsetio na onaj tekst u kojem je pobrojao svu imovinu porodice Vučić.

BONUS VIDEO Totalni haos u Skupštini: Orlić ne da opoziciji da govori po poslovniku, odredio pauzu dok se ne smiri situacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare