Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC, Privatna arhiva

“Cela Evropa gleda u Srbiju u ovom trenutku. Građani mnogih evropskih država biće gosti Beograda. Bio bi fatalan signal i enorman korak unazad ukoliko vrhunac “Evroprajda 2022.” ne bude mogao da se održi ili da bude zaštićen na adekvatan način”. Ovim rečima poverenik nemačke vlade za LGBT zajednicu Sven Leman u pismu adresiranom na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mandatarku nove vlade Anu Brnabić, govori o tome kako će Evropa gledati na zabranu šetnje najavljene za 17. septembar.

Vlasti u Srbiji šetnju su prvo zabranile, a zatim je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju građanima nakon poslednje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da će konačnu odluku doneti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istovremeno, sve su jači pritisci EU da se šetnja za Evroprajd omogući.

Jedan od poslednjih je upravo pismo Svena Lemana, predstavnika nemačke vlade za LGBT zajednicu.

Posle lepog uvoda…

“Mesecima sam se radovao poseti Beogradu povodom održavanja manifestacije “EvroPrajd 2022”. Činjenica da će Srbija biti prva zemlja jugoistočne Evrope koja će biti domaćin događaja koji je toliko važan za LGBTIQ zajednicu. To mi daje nadu i budi velika očekivanja. Ja sam duboko ubeđen da različitosti čine društvo slobodnijim i samim tim jačim. Kad ljudi mogu biti drugačiji bez straha i diskriminacije i imaju jednaka prava i dostojanstvo, to je dobit za celo društvo”, piše Leman u uvodu i dodaje:

Ovako je Vučić govorio o Evroprajdu

21.avgust
Grozni su mi i oni koji bi da tukući pedera pored sebe da se bore protiv pedera u sebi, kao i oni koji bi nešto da hvališu, a ne razmišljaju o tome kakve sve probleme ima država Srbija

27. avgust
Evroprajd se ne može održati u političkoj situaciji u kakvoj se Srbija trenutno nalazi, od energetske krize do Kosova.

30. avgust
Odluke Vlade će biti poštovane, ako je zabranjen neki skup, on ostaje zabranjen. Neće biti promene te odluke, može da zove Bajden, Putin i Zelenski.

10. septembar
MUP Srbije će u roku od 96 sati pre održavanja manifestacije EvroPrajd doneti odluku jer je to jedino po zakonu i Ustavu Srbije.

“Godinama postoji kontinuirani napredak Srbije u pravnom i socijalnom priznavanju LGBTIQ zajednice kao dela pregovaračkog procesa za pristup EU. Želeo bih da vam se na tome zahvalim. Većina građana Srbije je za to da se legalizuju istopolni brakovi. Oni prepoznaju pravo LGBTIQ zajednice na slobodu okupljanja i izražavanja, ka što je predviđenom Ustavom Srbije i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Zahvaljujući prisustvu policije, prajd je mogao da se održi u Beogradu prethodnih godina i sigurnost učesnika je bila obezbeđena”.

Zbog toga je, kako dalje navodi Leman, Srbija trenutno u srednjem rangu među evropskim državama, kad je reč o pravima LBGTIQ zajednice.

“To je veliki uspeh”, naglašava on i zatim nastavlja:

“Šetnja planirana za 17. septembar je vrhunac Evroprajda 2022. Izlazak na ulice samouvereno i vidljivo, za prava i prihvatanje LBGTIQ zajednice je osnovna poruka svakog Prajda. Imati mogućnost da se javno suprotstavite diskriminaciji, stigmatizaciji i mržnji, je nešto veoma pokretački i dirljivo i to ne samo za LGBTIQ zajednicu. Kao integralni deo demokratski uređene države i poštovanja suživota, to je veoma važno za društvo u celini”.

Organizatori spremni na kompromis

“Organizatori Evroprajda 2022. radili su sa srpskom vladom u proteklih nekoliko godina dobro i uz poverenje. Oni su se obratili srpskim vlastima prethodnih dana i pokazali su spremnost na kompromis oko rute i trajanja Marša ponosa, kako bi se organima bezbednosti olakšala zaštita bezbednosti učesnika. Zato što svi delimo interes da demonstracije budu mirne. Stoga bih se pridružio pismu 145 poslanika Evropskog parlamenta i takođe bih vas zamolio da nađete rešenje zajedno sa organizacionim timom Evroprajda 2022. i Delegacijom EU da omogućite dovoljno zaštićenu povorku ponosa u subotu 17. septembra. Čvrsto verujem da je miran događaj u Beogradu moguć i srećan sam da budem deo toga. Hvala vam na trudu”, zaključio je Leman.

Zato je, ističe Leman, veoma važno da se ovogodišnja šetnja održi.

“Svestan sam protesta protiv ovog veoma značajnog simbola. Njihov cilj je da šire strah. Zato je veoma važno da ovi protesti ne postignu svoj cilj, a to je da se zabrani ili da se ne brani pravo na slobodu okupljanja i izražavanja LBGTIQ zajednice. Posebno u ovim kritičnim momentima, srpska vlada i njeni bezbednosni organi moraju da stanu iza LGBTIQ zajednice i obezbede da se ovaj marš može održati mirno i bezbedno. Cela Evropa gleda u Srbiju u ovom trenutku. Građani mnogih evropskih država biće gosti Beograda. Bio bi fatalan signal i enorman korak unazad ukoliko vrhunac Evroprajda 2022. ne bude mogao da se održi ili da bude zaštićen na adekvatan način”.

Nije preporučljivo…

Ovo nije jedina ovakva poruka, koja je stigla od stranih zvaničnika, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Evroprajd 2022. biti otkazan.

Da će prisustvovati EvroPrajdu najavili su i potpredsednica Vlade Belgije Petra de Suter, potpredsednica Vlade Crne Gore Jovana Marović i izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik. Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija za Srbiju Fransoaz Žakob izjavila je da

Srbija, kao država na putu pristupanja Evropskoj uniji, ne sme sebi da dozvoli da zabrani Prajd i da to nije preporučljivo. Evroposlanica Teri Rajndke, rekla je u intervjuu za dnevni list “Nova” da bi eventualno otkazivanje Evroprajda u Beogradu moglo da stvori opasnu situaciju i najavila je da će 17. septembra biti zajedno sa svojim kolegama u prestonici Srbije. I američka nevladina organizacija Fridom haus osudila je odluku srpskih vlasti da se u Beogradu ne održi najavljena manifestacija Evroprajd.

BONUS VIDEO: Vučić: Imamo važnijih stvari od Evroprajda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare