Teri Raindke Foto: EU

Evroposlanica Teri Rajndke, koja je u nedelju bila na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, rekla je u intervjuu za dnevni list “Nova” da bi eventualno otakizvanje Evroprajda u Beogradu moglo da stvori opasnu situaciju. Ona ističe da će 17. septembra, kad je najavljen protesni marš, biti zajedno sa svojim kolegama u prestonici Srbije.

Velika bura podigla se nakon izjave šefa srpske države Aleksandra Vučića da država neće dopustiti održavanje Evroprajda u Beogradu. Nizale su se reakcije domaće i strane javnosti, a među prvima koji su reagovali bila je naša sagovornica Teri Rajndke i njena koleginica iz Evropskog parlamenta, Viola fon Kramon. One su odmah inicirale sastanak sa državnim vrhom Srbije, ali zbog “sprečenosti” predsednika, susret je upriličen u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić.

Pročitajte još...

Rajndke za “Novu” je ispričala kako je izgledao sastanak sa šeficiom srpske Vlade, kako tumači izjave koje su usledile nakon pomenutog susreta i šta misli o izjavama predsednika da država mora, uprkos apelima, da otkaže najavljeni Evroprajd.

Kako tumačite izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da se Evroprajd neće održati u Srbiji, čak i ako ga američki predsednik Džozef Bajden pozove da to uradi“?

Tokom svih tih godina priprema Vlada Srbije je bila velika podrška. Po prvi put jugoistočna Evropa je domaćin ovog događaja. Sada su sve oči uprte u Srbiju jer je to veoma važan događaj za LGBT zajednicu – u Evropi i širom sveta. Ovde se radi o poštovanju osnovnih sloboda. Nadam se da će Vlada Srbije zajedno sa organizatorima pronaći pragmatično rešenje. Pravo na okupljanje nije zaštićeno samo Ustavom Srbije; kad je postala članica Saveta Evrope 2003. godine, Srbija se obavezala na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja podrazumeva poštovanje osnovnih sloboda, zaštita manjina, pravo na okupljanje. Sigurna sam da je Vlada Srbije svesna ove obaveze i obaveza koje slede.

Teri Raindke Foto: EU

Šta ste rekli premijerki Brnabić na nedavnom sastanku i da li imate utisak da je razumela zašto je važno da se održi Evroprajd?

Sastanak sa premijerom protekao je u veoma konstruktivnoj atmosferi. Politički, potreba zaštite slobode okupljanja za sve građane Srbije je jasna. Ali i sa praktične tačke gledišta: Marš koji je planiran već dugi niz godina sa hiljadama učesnika iz cele Evrope može se organizovati na kontrolisan i predvidljiv način. Zabrana će stvoriti nepredvidivu i potencijalno opasnu situaciju. Niko ne želi da vidi eskalaciju situacije. Zato je dobro planiranje sa srpskim vlastima sada ključno da bi se omogućila mirna parada.

U situaciji kada Srbija odbija da se usaglasi sa spoljnom politikom EU, ne uvodi sankcije Rusiji, kakve posledice je odluka o ukidanju Evroprajda imala na evropske integracije Srbije?

I dalje sam uverena da se konstruktivno rešenje može naći. Očigledno da bi uspešan i miran Evroprajd 2022. dao pozitivan impuls integraciji Srbije u Evropsku uniju.

Hoćete li biti u Beogradu na dan Evroprajda? I šta mislite o najavama proevropske opozicije da organizuje proteste ako vlast u Srbiji odluči da zabrani okupljanje?

Biću u Beogradu i pridružiću se maršu na Evroprajdu 2022 – zajedno sa hiljadama mirnih demonstranata, nekoliko desetina poslanika u Evropskom parlamentu i brojnim predstavnicima nacionalnih vlada. Svi ćemo prisustvovati ovom događaju koji slavi poštovanje ljudskih prava i demokratije. Sa nama će biti nekoliko desetina poslanika u Evropskom parlamentu i brojni predstavnici nacionalnih vlada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare