Petar Petković Foto:Screenshot/TV Pink

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se novinarima u Briselu i naveo da je pre usvajanja teksta Deklaracije o nestalima priložena i izjava koju je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Petar Petković je novinarima na početku obraćanja rekao da je Deklaracija prethodno bila usaglašena na dijalogu na tehničkom nivou.

„Ono što je važno je to da je pre usvajanja teksta Deklaracije priložena i izjava koju je potpisao predsednik Vučić i gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji“, rekao je Petković i dodao:

„Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. Više od dve godine država Srbija je insistira na usvajanju ove Deklaracije, dok sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno.“

Petković je naveo da se još uvek potražuje 1.621 osoba, od toga njih 568 srpske nacionalnosti.

Petar Petković, Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj , Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

„Ovo je za nas važno. To je humanitarno i civilizacijsko pitanje i treba da se utvrdi puna i prava istina“, poručio je Petković.

Podsetimo, Deklaracija o nestalim osobama usvojena je večeras na trilateralnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Sastanak je počeo nešto posle 18 časova, a nakon Deklaracije rasprava se vodila o prvom nacrtu Statuta Zajednice srpskih opština.

***

BONUS VIDEO – Koliko su realna nova „otpriznavanja“ Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar