Aleksandar Šapić Foto: M.A./ATAImages

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će sa krajem ove godine na ulicama biti ukupno 750 novih autobusa, od trenutka kada je postao gradonačelnik.

Šapić je danas u pogonu GSP-a Beograd predstavio nove autobuse, ali ne gradskog prevoznika, već prvatnog prevoznika „Strela“.

Gradonačelnik je izjavio da je 80 novih autobusa pušteno u saobraćaj i u julu, čime je za dva ili tri meseca grad Beograd dobio 160 novih autobusa.

„Pre godinu dana 100 vozila smo mi kupili, takođe smo ih pustili. Ovde ćemo da budemo svi zajedno u oktobru kada ćemo 350 vozila da pokažemo, koji će takođe postati sastavni deo beogradskog javnog prevoza. Do kraja godine očekujemo 400, to je ovaj novi ugovor“, objasnio je je Šapić.

Šapić je istakao da je od kada je on na mestu gradonačelnika nabavljeno 750 novih autobusa.

„Do kraja 2026. godine će taj broj porasti za još 500 i izaći na 1.300. U međuvremenu sada već pripremamo finansije da uđemo u kupovinu 80 novih tramvaja i 80 novih trolejbusa, a 25 novih tramvaja stižu već jer je taj ugovor potpisan i već smo krenuli to da isplaćujemo“, naglasio je Šapić.

On je najavio da će grad naručiti još 250 novih gasnih autobusa za Gadsko saobraćajno preduzeće (GSP) i da to znači da u roku od godinu i po dana u centru Beograda neće biti nijedno vozilo koje nije na ekološki gasni pogon.

Kolike su zarade u GSP-u Beograd
Govoreći o položaju zaposlenih u GSP, on je rekao da ne može više da sluša laži i da je prosečna plata vozača u avgustu bila 116.000 dinara, a plata u održavanju 93.000 dinara.

Šapić je rekao da su od 1. septembra zaposleni dobili novo povećanje plata od 10 odsto.

Po ugovoru, radnici GSP imaju 33 dana odmora minimum, a zakonski je 20, noćni rad uvećan je 50 odsto iako je zakonski minimum 26 odst, rekao je Šapić i dodao da se rad na praznik plaća 125 odsto, a da je zakonski minimum 110 odsto.

Šapić je obrazložio da je bezednost vozača i građana na prvom mestu i da će zbog toga u svim vozilima gradskog prevoza brzina biti ograničena na 55 kilometara na sat.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare