Savet za nacionalnu bezbednost dao je na današnjoj sednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razmatrana je i aktuelna bezbednosna situacija „sa posebnim osvrtom na stanje u Srbiji“.

Vladimir Orlić bio je poslanik vladajuće SNS u Skupštini Srbije u više mandata, a od 2022. do 2024. godine bio je i na čelu srpskog parlamenta.

Vladimir Orlić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako se pominjalo da bi Orlić mogao da zameni sadašnjeg premijera Miloša Vučevića na mestu ministra odbrane, to mesto je ipak pripalo Bratislavu Gašiću.

Kada su raspodeljena sva mesto u ministarstvima, ostalo je upadljivo da je upražnjeno mesto direktora BIA, a da je Orlić ostao bez pozicije. Zbog toga su odmah krenule špekulacije da bi on mogao da bude novi direktor bezbednosne agencije.

O tome da će Orlić postati direktor BIA govorio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović u emisiji Takovska 10 na RTS-u.

„Ja mislim da je jako lepa stvar to što za koji dan gospodin Orlić odlazi na novu dužnost u BIA i građani će najzad moći i od nas da čuju nešto, jer Orlić neće moći da daje izjave“, izjavio je Stefanović.

Tu informaciju Orlić, koji je takođe bio u emisiji, nije potvrdio niti demantovao.

„Ja sam narodni poslanik, nemojte vi da se brinete za mene, brinite samo šta ćete raditi naredne četiri godine u toj Skupštini“, odgovorio je smejući se poslanik SNS-a Vladimir Orlić.

Vladimir Orlić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Biografija Vladimira Orlića

Vladimir Orlić član je Srpske napredne stranke od 2008. godine gde je obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova, a bio je i predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi SNS-a 2012, 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini opštine Čukarica 2016. godine.

Odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 2016. do 2022. godine.

Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodio SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.

Orlić je obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. Godine, a od 2022. do 2023. bio je predsednik Skupštine Srbije.

BONUS VIDEO: Gde će Orlić i Brnabić?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare