Opozicija o prvoj sednici: Naprednjaci pitali kad završavamo, žurili na svadbu

Politika 14. jun. 202218:42 > 15. jun. 2022 07:49
Podeli:
konstitutivna sednica
Foto: Nova.rs

Konstitutivna sednica Skupštine grada održana je u subotu, opozicija se vratila u gradski parlament, a neki njihovi odbornici po prvi put su se našli u ovoj ulozi. Dočekani su, kako kažu, u maniru vlasti - uvredama i trošenjem vremena na teme van dnevnog reda. Tako je bilo u sali. Izvan nje odbornici SNS raspitivali su se kada će završiti sa raspravom, jer žure na svadbu.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda neki odbornici opozicije su po prvi put seli u odborničke klupe. Među njima i članovi Ne davimo Beograd, kao deo koalicije Moramo.

Kad završavate?

Govoreći o prvom danu u Skupštini grada šef ove odborničke grupe Dobrica Veselinović kaže da su mu prva dva utiska anahronost i aljkavost.

Dobrica Veselinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Svega. Od toga kako izgleda procedura, kako se odbornicima donose i dostavljaju materijali, kako se prebrojavaju glasovi… Materijal se donosi na papirićima A5 formata, malo pre nego što se o tome diskutuje. Ništa nije dostupno u elektronskoj formi. U kancelarijama nema vaj-faja, na internet se povezuje preko kabla, ali imate faks mašinu i punu kutiju disketa. Ne postoji nikakav sistem za glasanje, već dižete ruku pa vas prebrojavaju, ali samo ako ne postoji jasna većina. Ako je jasno da je većina digla ruku, onda se ne prebrojavaju glasovi. To će u ovoj situaciji tesne većine u gradskom parlamentu biti dosta veliki problem. Pitanje je kako će to izgledati”, kaže Veselinović za Nova.rs.

Treći njegov utisak je prilično neobičan doček odbornika vlasti.

“Na pauzama su nam čestitali na borbenosti, govorili da smo u pravu za stvari koje smo za govornicom iznosili, a onda su nas pitali da li planiramo da iskoristimo svo vreme namenjeno za raspravu, jer imaju neke obaveze. Neki od njih su išli na neku svadbu”, kaže Veselinović.

Mučno

Odbornica Dveri Radmila Vasić kaže da joj je prvi utisak mučan.

Foto: nova.rs/video

“Mislim da naša odbornička grupa nije dočekana iskreno, pod lupom smo, a sve je obeležila atmosfera prepucavanja pripadnika bivše i sadašnje vlasti. Tek nakon što bude izabran gradonačelnik, sledi ozbiljan rad Skupštine i moći ćemo da pokažemo da smo ozbiljna opozicija. Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da ćemo budžet vrlo oštro kritikovati, a videćemo i kako će izgledati saradnja Šapića i Vesića. Ako toga bude bilo uopšte, nema sumnje da će biti materijala za kritiku. Veliki problem biće to što su sednice organizovane tako da odborničke grupe vlasti imaju najviše vremena, koje će sasvim sigurno troiti na napade i teme koje isu na dnevnom redu”, kaže Vasić za Nova.rs.

Samo će građani Beograda ispaštati

Odbornik grupe Ujedinjeni Vladimir Obradović kaže da je konstitutivna sednica pokazala da vlast nastavlja sa retorikom koja ne priliči Skupštini grada.

Vladimir Obradovic
Vladimir Obradović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Na drugoj strani opozicija je pokazala da ima novih lica odlučnih da se bore za bolji Beograd. To uliva veliku nadu”.

Na pitanje da li misli da će sa odbornicima vladajuće većine biti moguće imati konstruktivan dijalog, kaže:

“Nisam preterani optimista. Čak i da kod njih postoji iskrena želja, u šta sumnjam, potrebno je vreme da se steknu novi maniri. Vladajuća koalicija nije navikla na različita mišljenja i za njih je novi odnos snaga šokantno iskustvo sa kojim ne znaju kako da se izbore”, kaže Obradović i dodaje da će zbog tesne većine vlasti u Skupštini trpeti samo Beograđani.

“Grad Beograd i građani Beograda dugi niz godina trpe zbog loše vlasti. Bojim se da će sada trpeti još više, jer će se bitne odluke donositi kada se obezbedi prisustvo odborničke većine, a ne nužno u trenucima kada je te odluke najbolje doneti. Usled toga funkcionisanje grada će biti otežano. Mislim da ova gradska vlast nije održiva na duži vremenski period”, zaključuje Obradović.

Opozicija pokazala jedinstvenost

Odbornica Narodne stranke Anja Jević kaže da iz perspektive običnog građanina, a zatim i odbornice po prvi put, ne može da kaže da ju je prva, konstitutivna sednica u skupštini grada Beograda iznenadila, a još manje oduševila.

"Ipak, nismo tamo da bismo bili oduševljeni, već da bismo preuzeli odgovornost za odluke od javnog interesa. Moj cilj ulaska u politički život je motivisan željom za promenom i postizanjem diskontinuiteta u pogrešnim rešenjima  gradske vlasti za ekološke, komunalne, infrastrukturne i ostale probleme.  “Novi – stari” predsednik beogradske skupštine to nije. Po svemu sudeći, a izvesno je, budući gradonačelnik, to neće biti.  Ipak, ono što je pozitivna strana je što je opozija barem na prvoj sednici iskazala jednu vrstu konstruktivne jedinstvenosti, a svojim brojem mandata iskazuje ozbiljan potencijal i izazov poziciji. Odbornici Narodne stranke su izašli prilikom glasanja za gospodina Nikolu Nikodijevića i time poslali jasnu poruku javnosti, da mi legitimitet za ono protiv čega smo se borili na izborima i za šta smo dobili poverenje građana nikada nećemo dati", kaže Jeević i dodaje:

"U perspektivi očekujem ozbiljne izazove u radu Skupštine, suštinska neslaganja o razvoju Beograda, jer ono čime se pozicija ponosi i predstavlja kao fenomenalan plan razvoja ili ekološko, turističko ili komunalno rešenje, mi vidimo kao plašt za otimačinu javnih dobara. Za to vreme  problemi u svakodnevnom funkcionisanju Beograđana se nagomilavaju i ponavljaju. Rešenje koje je skupo, dođe kasno i nije na najefikasniji način rešilo javni problem, a utrošilo je resurse, nije dobro rešenje. Takvih je na žalost mnogo, a građani trpe. Moj cilj je da se to promeni".

BONUS VIDEO: Lazović - Izborom Šapića za odbornika vređa dostojanstvo Skupštine grada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar