Foto: Arhiva

Deo opozicionih političkih partija još nije doneo odluku da li će učestvovati na izborima raspisanim za proleće naredne godine. Kako kažu, bojkot kao opcija nije u potpunosti isključena, navodeći da će njihovo učešće u izbornoj trci zavisiti od ishoda pregovora sa predstavnicima vlasti, odnosno volje režima da ispuni zahteve koji se odnose na slobodu medija i fer izborne uslove.

U javnosti se već nekoliko dana, u susret pregovorima vlasti i opozicije, govori i o eventualnom ponavljanju bojkota izbora. Opozicionari, nezadovoljni činjenicom da vlast još nije dala zeleno svetlo za početak pregovora, ističu da pomenuta opcija nije u potpunosti isključena, te da će eventualni neuspeh razgovora sa režimom produbiti političku krizu u zemlji.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ističe da će Srbija, ukoliko se ne prihvate zahtevi demokratske javnosti, skliznuti potpuno u totalitarizam, te da će Evropa dobiti novog Lukašenka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Aleksandar Vučić će od Srbije napraviti kineski magacin. Ako nema uslova za izbore naravno da nema ni izbora, pa samim tim na istima ne možemo da učestvujemo. U tom slučaju će se duboka politička kriza u kojoj se nalazimo preneti na ulice, što je opcija protiv koje se iskreno borim. Smatram da dešavanja na ulici niko ne može da kontroliše i posledice mogu da budu fatalne“, kaže Đilas za Nova.rs.

Aleksić: Trenutno se ništa nije promenilo

Prema rečima potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića, njegova partija nije donela odluku o učešću na izborima, navodeći da će ona zavisti od toga da li su se izborni uslovi promenili.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Odluku ćemo doneti isključivo u odnosu na to da li su se stvorili uslovi za održavanje izbora ili nisu. U ovom trenutku se ništa nije promenilo”, na pitanje našeg portala da li to znači da je njegova stranka trenutno bliža ideji ponovnog bojkota, Aleksić je odgovorio da, ukoliko postojeća situacija ostane nepromenjena, Srbiji uopšte nisu potrebni izbori.

Pročitajte još...

“Onda nek se Vučić proglasi za cara i ne treba ni da bude izbora”, poručio je on.

Grbović: Nijedna opcija nije isključena

Govoreći o eventualnom (ne)učešću Pokreta slobodnih građana na izborima, predsednik ove političke organizacije Pavle Grbović za naš portal ističe da nijedna opcija ne može biti unapred isključena, ali da je prerano da se donose odluke u trenutku kad još nema dovoljno činjenica.

Pavle Grbović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Ukoliko pregovori ne uspeju, pitanje bojkota ili izbora će biti najmanji problem sa kojim će se Srbija suočiti. Cena propasti pregovora je produbljivanje krize i vrlo verovatno gubitak moći da se nagomilano nezadovoljstvo građana adekvatno politički i institucionalno kanališe. Ukoliko institucije ne budu počele da funkcionišu, ukoliko javni servis ne bude otvoren za drugačije mišljenje, ukoliko se zaposleni budu tretirali kao glasačke mašine, onda će nezadovoljstvo pre ili kasnije nekontrolisano eksplodirati”, navodi on.

Kad je reč o pripremi za predstojuću izbornu trku, Grbović je rekao da njegov pokret radi na izradi političke platforme koja bi život u Srbiji, kako kaže, mogla da učini „lepšim, lakšim i dostojanstvenim“.

Pročitajte još...

„Nadam se da će i epidemiološka situacija biti značajno bolja u narednim mesecima kako bismo mogli da se više bavimo i terenskim radom. Zdravstveni, ekonomski i obrazovni sistemi su gotovo paralisani, temelji na kojima su oni postavljeni su na klimavim nogama i potrebna je njihova korenita promena, prilagođena realnim potrebama i duhu vremena”, naglašava on.

Obradović: Odluku o učešću na izborima donećemo kad se raspišu

Lider Dveri Boško Obradović, napominje da će odluku o učešću na izborima ili novom bojkotu doneti Glavni odbor Dveri, nakon što izbori budu raspisani i dok vidimo koji izbori će biti održani i kakvi su izborni uslovi.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Već sam rekao i ponoviću: bojkot izbora je bila dobra terapija za prošlogodišnje nedemokratske izbore, jer je bolest urušavanja svih demokratskih vrednosti u našem društvu malo usporila i vlast je morala da skrati mandat nelegitimnoj Skupštini i Vladi sa četiri na godinu i po dana, a RTS je malo otvorio svoja vrata, iako je sve to ništa spram medijskog mraka u kome živimo. Međutim, bolest nije izlečena i očito je potrebna još jača terapija. Najbolji način za mirni izlazak iz ove političke krize jeste sporazum između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova za nastupajuće izbore na svim nivoima. Ukoliko do toga ne dođe moramo biti spremni za vaninstitucionalnu borbu”, navodi on.

Zelenović: Usmereni smo na dijalog

Predsednik Zajedno za Srbiju(ZZS) Nebojša Zelenović ističe da ni njegova stranka nije donela odluku oko učešća na izborima, te da su im druge stvari prioritetnije.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Zajedno za Srbiju se priprema za učešće u debati o izbornim uslovima. Dakle, nikakva odluka o učešću na izborima i nije mogla biti doneta do sada”, kratko je poručio Zelenović.

Na pitanje da li će biti spremni za izbornu trku, ukoliko se uslovi promene, predsednik Zajedno za Srbiju je naveo da njegova stranka, sa svojim političkim partnerima, svakodnevno radi na uspostavljanju mreže aktivista po čitavoj Srbiji.

Lutovac: DS će učestvovati na izborima kad oni to zaista i budu

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac za Nova.rs kaže da će njegova partija učestvovati isključivo u izbornom procesu ukoliko se građani pruži mogućnost potpunog infomrisanja putem RTS i medija sa nacionalnom frekvencijom, čime bi, kako navodi, mogli da formiraju svoju izbornu volju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“DS će učestvovati na izborima onda kad oni to zaista i budu. Verujem da ćemo se u saradnji sa drugim opozicionim snagama, uz posredstvo EU, izboriti za to elementarno pravo koje je zakonom i ustavom garantovano građanima Srbije. Uzimajući u obzir činjenicu da je ova vlast potpuno podelila društvo, da manipulise strahom i igra se emocijama naroda, neželjeni scenariji postaju sve realniji. Zbog toga je od javnog interesa da se izborimo za mogućnost da se promene sprovedu demokratskim putem, odnosno na izborima”, napominje on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare