Foto: Arhiva

Tek što je deo srpske opozicije izneo svoje predloge izbornih uslova sa kojima će izaći pred vlast u dijalogu pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić glatko je odbio dva od tri. Već sada, kada dijalog nije ni počeo, sve izgleda kao da je i ova runda pregovora unapred osuđena na propast, međutim, poznavaoci političkih prilika za Nova.rs kažu da trenutno svedočimo jednom strateškom pozicioniranju i vlasti i opozicije, te da na posletku prvi neće biti tako definitivni, a drugi tako ultimativni, već da će biti prinuđeni na saradnju.

Uoči najavljenih pregovora, opozicione stranke SSP, DS, PSG i PZP pripremile su predlog Platforme za pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o uslovima za fer i poštene izbore. Kako je Nova.rs  već pisala, jedan od uslova je da bude formirano Ministarstvo za sprovođenje izbora, a da ministar bude biran iz redova nestranačkih ličnosti i to na osnovu predloga opozicionih stranaka. Drugi uslov je postavljanje paralelnog uredništva informativnih programa javnih servisa RTS i RTV, koji bi se svaki drugi dan smenjivali u uredničkom poslu, a treći zahtev je razdvajanje termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti. Ovom platformom predviđeno je i formiranje novog tela umesto REM-a.

Može i Ministarstvo za kapu

Ono što se dugo kuvalo u kuhinji dela opozicije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je u nekoliko rečenica.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predlog o pralelnom uredništvu javnog servisa, odbijen je ovako:

„Profesionalci moraju da uređuju javni servis, a ne političke partije. To nije prćija partija i ne sme da bude kao u njihovo vreme, a ni da liči na njihove tajkunske televizije koje se bave samo kampanjom protiv države, vakcinacije…“

Kada je reč o uvođenju Ministarstva za izbore, predsednik Srbije pokušao je da bude i duhovit.

„Samo čekam da predlože Ministarstvo za nošenje kapa. Ministarstvo za izbore, poznato je, osnovao je Boris Tadić, a Dragan Đilas napravio je dva takva da bi pokazao da je veći demokrata. Dijalog je razgovor ozbiljnih ljudi na ozbiljne teme“, zaključio je Vučić.

O predlogu za razdvajanje izbora nije govorio. Za sad.

Pozicioniranje vlasti i opozicije 

Ovo što smo, ipak, juče mogli da čujemo navodi na pitanje kako će taj dijalog zapravo izgledati i o čemu će vlast i opozicija uopšte razgovarati, kada sve izgleda kad da je pre samog starta odsviran kraj.

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da nije baš tako, te da je ovde reč o pozicioniranju. Kako vlasti, tako i opozicije.

Boban Stojanović Foto:Nova S

„To je za sada sve nezvanično, komentariše se onako usput. Vučić je imao posprdan komentar na neke od predloga, sa druge strane je Dačić imao izjavu kako će biti prihvaćene sve OSCE/ODIHR preporuke u čemu se sastoji dosta toga što zahteva opozicija i sve suštinske stvari poput medija, pritisaka na birače, funkcionerske kampanje itd. Sad se malo svi pozicinioraju, kako vlast – tako i opozicija. Poenta je u suštini i da se neke stvari stvarno promene, a ne u formi – da li će to realizovati Ministarstvo za izbore (ako je uopšte moguće da ima bilo kakvu suštinsku ulogu), ko-uredništvo RTS-a što mislim i da nije dobro rešenje i sl. Ali sigurno da će biti niz tema za razgovore i opozicija mora da stvori pritisak da se zaista nešto suštinski promeni“, kaže Stojanović i dodaje:

„Uz taj unutrašnji pritisak i spoljni (od strane EU), ovo je prilika da Srbija iole povrati neki demokratski ambijent i da politiku vrati u političke institucije. I samo je pitanje koje će biti crvene linije obe strane i koliki će pritisak biti opozicije i međunarodnih aktera i najvažnije – kako sve realizovati, šta su kontrolni mehanizmi i garancije. Svi znamo koje su to teme važne, sad je samo pitanje kako promeniti stanje u tim važnim oblastima. I to će biti teme razgovora. Ovo sada je „ubijanje“ vremena dok sami razgovori ne počnu“.

Ima nade za dijalog 

Sličnog je mišljenja i urednik Nove srpske političke misli i jedan od osnivača Udružene opozicije Srbije Đorđe Vukadinović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Smatram da ovo nije definitivni i konačni predlog opozicije, niti je ovo konačno Vučićevo odbijanje. Kako bih rekao, nit će prvi biti tako ultimativni, nit će drugi biti tako definitivni. To je više taktičko zauzimanje pozicija, nego što je definitivna stvar. S tim što mislim da će taj predlog opozicije na kraju verovatno biti sličan ovome što smo videli. Možda to neće biti Ministarstvo za izbore, nego nešto drugo, neko koordinaciono telo. Kad je reč o medijima možda neće biti „duplo uredništvo“ RTS i RTV, ali zasigurno neka vrsta partitativnog predstvaljanja opozicije. Što se tiče Vučićevog odbijanja ovih predloga, to će sigurno biti relativizovano, s tim što će njegov interes i interes pregovarača vlasti biti da promene budu što manje i kozmetičke, a da se odglumi konstruktivnost“, navodi Vukadinović.

Ipak, uveren je da mora doći do nekih pomaka u nastupajućem dijalogu.

„Mislim da neuspešno iskustvo misije iz 2019. godine treba da posluži kao pouka i jednima i drugim, a naročito međunarodnim posrednicima. Opozicija zato ne bi smela da nasedne na te kozmetičke promene, tako da nekog kompromisa na kraju mora biti“, zaključuje Vukadinović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram